« Takaisin

Kuka hullu riskejä ottaa

Me suomalaiset emme ole erityisen hyviä ottamaan riskejä. On kuitenkin tilanteita, joissa jonkinasteinen riskin ottaminen on välttämätöntä, jos aikoo jotakin saavuttaa. Yrityksen perustaminen on hyvä esimerkki tällaisesta tilanteesta.

Emme ole myöskään aina kovin hyviä vastaanottamaan neuvoja. Suomalaisessa kulttuurissa omillaan pärjäämistä pidetään arvossaan – toisinaan vähän turhankin paljon. Kuitenkin juuri neuvojen vastaanottaminen on usein paras tapa pienentää riskejä.
Suomen 31 uusyrityskeskusta tekevät jatkuvasti maksutonta riskien arviointia. Uusyrityskeskusten yritysneuvojat ja asiantuntijat arvioivat aina tapauskohtaisesti asiakkaiden yrittäjävalmiuksia ja liikeidean kannattavuutta. Asiantuntijaverkosto koostuu lukuisista yrittäjistä ja liiketoimintaosaajista.

Työ tehdään huolella, sillä uusyrityskeskusten neuvonta on ISO 9001/2008 laatuserfioitu. Laatukriteerit edellyttävät, että kahden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vähintään 80 prosenttia uusyrityskeskusten kautta toimintansa aloittaneista yrityksistä toimii edelleen.

Yritykset eivät aina menesty eikä yrityksen kaatuminen ole välttämättä ennakoitavissa tai estettävissä. Menetetyn pelin jälkeen voi taputtaa kaveria selkään ja todeta, että yrittänyttä ei laiteta. Se ei kuitenkaan rahatonta lohduta, jos yrityksen kaatuessa on mennyt investointeja hukkaan tai yrittäjälle on jäänyt velkaa. Kaikki, mikä on tehtävissä riskien minimoimiseksi ennen yrityksen perustamista, kannattaa todella tehdä.

Yrityksen perustamista voisi verrata talon rakentamiseen. Kun perustukset valetaan huolella, pysyy talo todennäköisesti pystyssä ajan saatossa ja vaihtelevissa olosuhteissa. Rakennusvaiheessa on hyvä muistaa, että urakasta ei tarvitse selviytyä yksin!

 

Teksti on julkaistu alun perin Suomen Yrittäjien blogissa. Kirjoitus on osa ”Energiaa yrittäjille”-blogisarjaa, jonka kirjoittajina toimivat Suomen suurimman yrittäjäristeilyn puhujat ja kumppanit. Lue lisää www.yrittajaristeily.fi.