25.03.2020 | Minna Yläkangas

Yrittäjän viisi keinoa varautua yllättäviin tilanteisiin

Korona on osoittanut äärimmäisellä tavalla, että yritystoiminta on herkkä ympärillä tapahtuville muutoksille. Yrittäjyyteen liittyy aina riskejä, mutta koronan kaltaiseen tilanteeseen tuskin kukaan olisi pystynyt varautumaan.

Ennemmin tai myöhemmin korona päästää yhteiskuntamme otteestaan. Sen tekemiä haavoja talouteen joudumme luultavasti parantelemaan vielä pitkään sen jälkeen, mutta emme voi jäädä paikoillemme. Yrityksiä täytyy uskaltaa perustaa myös jatkossa.

On tärkeää muistaa, että normaalioloissa yrittäjän on mahdollista varautua yllättäviin tilanteisiin ja turvata selustansa. Tässä muutama keino, miten:

1. Määritä YEL-vakuutuksesi riittävälle tasolle

YEL eli yrittäjän eläkevakuutus on yrittäjän ainoa pakollinen vakuutus. Yrittäjänä arvioit itse YEL-työtulosi eli sen, mikä on työpanoksesi rahallinen arvo. YEL-työtulon perusteella lasketaan eläkekertymäsi, mutta se vaikuttaa muuhunkin sosiaaliturvaasi. Myös sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen suuruus määräytyy YEL-työtulon perusteella. Moni yrittäjä arvioi YEL-työtulonsa alakanttiin, jotta vakuutusmaksut olisivat pienemmät. Tämä saattaa kuitenkin kostautua myöhemmin.

2. Varmista, että olet työttömyysturvan piirissä, ja liity kassaan

Yrittäjänä olet työttömyysturvan piirissä ja voit liittyä Suomen yrittäjäin työttömyyskassan (SYT) jäseneksi, kun valitset eläkevakuutuksen perusteena olevaksi työtuloksesi vähintään 13 076 euroa vuodessa. Työttömyyskassan jäsenenä saat mahdollisen työttömyyden ajalta ansiosidonnaista päivärahaa. Ansiosidonnaisen päivärahan suuruus määräytyy valitun vakuutustason mukaisesti, mutta se on joka tapauksessa suurempi kuin Kelan maksama peruspäiväraha (33,66 euroa vuonna 2020).

3. Kerrytä puskurirahastoa

Yrittäjänä tulosi voivat heilahdella monesta syystä. Usealla alalla pelkästään kausivaihtelut tekevät sen, että toisina hetkinä asiakkaita ja kassavirtaa on enemmän kuin toisina. Yksi yrittäjyyden suurimmista riskeistä on elää kädestä suuhun, sillä tulojen hiipuessa menot eivät yleensä häviä mihinkään. Huoli huomisesta ei ole niin suuri, jos sinulla on yrittäjäksi ryhtyessäsi hieman säästöjä pahan päivän varalle ja jos kerrytät niitä pikkuhiljaa vähän lisää.

4. Hyödynnä saatavilla oleva neuvonta

On monia tahoja, joiden apua voit hyödyntää liiketoimintasi eri vaiheissa. Uusyrityskeskukset varmistavat ensinnäkin, että yrityksen perustaminen on mahdollisimman turvallista. Uusyrityskeskusten yritysneuvojat ja asiantuntijat auttavat sinua testaamaan yritysideaasi, jalostamaan siitä toimivan liikeidean ja tekemään laskelmat, joiden avulla liiketoimintaa voi tehdä kannattavasti. Myöhemmässä vaiheessa voit kääntyä alueesi kehitysyhtiön puoleen tai saada sparrausta liiketoimintasi kehittämiseen yrityskummilta. Nämä palvelut ovat maksuttomia.

5. Huolehdi asiakkaistasi, niin he huolehtivat sinusta

Kerron lopuksi esimerkin elävästä elämästä.

Naapurustooni aukesi parisen vuotta sitten pieni kahvila. Lähistöllä ei ole juuri muita kahviloita, ainakaan yhtä sympaattisia, joten se on otettu avosylin vastaan. Yrittäjä on aina iloinen ja palvelualtis ja hänen itse leipomansa pullat, kakut ja piirakat todella sulavat suuhun. Yrittäjä vaikuttaa aidosti ilahtuneelta jokaisen asiakkaan nähdessään ja kertoo hyväntuulisesti tuotteistaan. Kun korona sitten iski, pelkäsin heti tämän kahvilayrittäjän puolesta. Kävin ostamassa kahvilasta leivonnaisia heti ensimmäisenä ”koronaviikonloppuna”, kun ihmiset olivat jo suurelta osin vetäytyneet koteihinsa. Olin ilahtunut huomatessani, että kahvila oli täynnä asiakkaita ja yrittäjä oli silminnähden kiireinen. Pari päivää myöhemmin yrittäjä kertoi päivän päätteeksi some-tilillään, että ”tänään loppui kakku kesken, huomenna leivon enemmän”. Asiakkaat tahtovat selvästi pitää lähikahvilansa hengissä.

Pidä siis hyvää huolta asiakkaistasi. Se on lopulta parasta, mitä voit yrittäjänä tehdä turvataksesi liiketoimintasi!

Kirjoittaja on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n viestintäsuunnittelija.