Suomen Uusyrityskeskukset ry https://www.uusyrityskeskus.fi Mon, 22 Jul 2019 09:43:14 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.4 Sopimusten tärkeys uudessa yrityksessä https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/sopimusten-tarkeys-uudessa-yrityksessa/ Mon, 27 May 2019 11:17:53 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=28417 Yrityksen koko toiminnan voi luonnehtia perustuvan sopimuksiin. Siksi uuden yrittäjän on alusta asti hyvä turvata asiakassuhteet, osakkaiden väliset suhteet ja esimerkiksi aviovarallissuussuhteet niin, että yritystoiminnalla on jatkuvuutta niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Aloittavan yrittäjän kannattaa siis huolehtia siitä, että osakassopimukset, mahdolliset työsopimukset ja asiakkaiden kanssa tehtävät sopimukset on tehty luotettavalla ja laadukkaalla tavalla, ja aina kirjallisesti. […]

The post Sopimusten tärkeys uudessa yrityksessä appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Yrityksen koko toiminnan voi luonnehtia perustuvan sopimuksiin. Siksi uuden yrittäjän on alusta asti hyvä turvata asiakassuhteet, osakkaiden väliset suhteet ja esimerkiksi aviovarallissuussuhteet niin, että yritystoiminnalla on jatkuvuutta niin hyvinä kuin huonoina hetkinä.

Aloittavan yrittäjän kannattaa siis huolehtia siitä, että osakassopimukset, mahdolliset työsopimukset ja asiakkaiden kanssa tehtävät sopimukset on tehty luotettavalla ja laadukkaalla tavalla, ja aina kirjallisesti. Jokaisen avioliitossa olevan tai avioliittoon aikovan yrittäjän tulisi myös tehdä yritysvarallisuuden poissulkeva avioehtosopimus.

Fiksu yrittäjä toimii vastuullisesti ja herättää sopimussuhteissaan luottamusta heti yrityksen alkuaskeleista lähtien ja laatii sopimukset tasokkailla sisällöillä. Sopimukset sisältöineen muodostavat pelisäännöt, joilla yritystoimintaa eri tahojen kanssa harjoitetaan. Mikäli pelisäännöt puuttuvat, konfliktitilanteissa tappion kärsii harmittavan usein pienin toimija.

Sopimustieto.fi -palvelun valmiit juridiset sisällöt ja älykäs teknologia mahdollistavat pienellekin toimijalle ensiluokkaiset sopimukset. Yrityksesi ja henkilökohtaisten tärkeiden asiakirjojesi laatiminen onnistuu Sopimuskoneella vaivatta ja ilman aiempaa kokemusta sopimusten laadinnasta.

Lisää tietoa tärkeistä asiakirjoista saat uuden yrittäjän sopimusoppaasta, jonka voit pyytää Sopimustiedolta osoitteesta asiakaspalvelu@sopimustieto.fi. Saat Sopimustiedon kehittämän Sopimuskoneen käyttöösi Uusyrityskeskusten edulla täältä: https://sopimustieto.fi/uusiyritys

The post Sopimusten tärkeys uudessa yrityksessä appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Aloittavan yrittäjän talous(vaikeudet) https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/aloittavan-yrittajan-talousvaikeudet/ Wed, 24 Apr 2019 07:14:13 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=27234 Yritystoiminnan aloittaminen siintää mielessä, mutta rahaakin tarvitaan. Toimialasta riippuen alkupääoman tarve vaihtelee valtavasti, mutta noin yleisesti ottaen jokainen tarvitsee vähintäänkin muutaman tonnin käyttöpääomaa, ennen kuin kassavirta alkaa rullata edes suunnilleen tasaisesti. Huomaathan, että tämä voi viedä hyvinkin pitkän ajan.  No, mihin talousasioissa sitten pitäisi kiinnittää huomiota? Käyttöpääoman lisäksi toiminnan aloittaminen yleensä edellyttää joitain alkuinvestointeja koneisiin, […]

The post Aloittavan yrittäjän talous(vaikeudet) appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Yritystoiminnan aloittaminen siintää mielessä, mutta rahaakin tarvitaan. Toimialasta riippuen alkupääoman tarve vaihtelee valtavasti, mutta noin yleisesti ottaen jokainen tarvitsee vähintäänkin muutaman tonnin käyttöpääomaa, ennen kuin kassavirta alkaa rullata edes suunnilleen tasaisesti. Huomaathan, että tämä voi viedä hyvinkin pitkän ajan. 

No, mihin talousasioissa sitten pitäisi kiinnittää huomiota? Käyttöpääoman lisäksi toiminnan aloittaminen yleensä edellyttää joitain alkuinvestointeja koneisiin, varastoon yms. Pankkiin pitää siis lähteä ja siellä kysytään heti alkumetreillä, onko omaa rahaa laittaa projektiin ja kuinka paljon? Rahattoman tie saattaa nousta pystyyn jo tässä vaiheessa. Mutta ei silti vielä luovuteta. Toki parikymmentä prosenttia omaa rahaa alkuun tasoittaa tietä kivasti. Mitään täsmällistä nyrkkisääntöä on kuitenkin mahdotonta määritellä. Hankkeet ja hakijat kun ovat niin erilaisia.  

Tästä päästäänkin lempiaiheeseeni eli kannattavuuslaskelmaan. Tarvitset kannattavuuslaskelmaa starttirahahakemuksen liitteeksi sekä pankkirahoituksen hakemiseksi, mutta ennen kaikkea teet sen itseäsi varten. Tekemällä realistisen laskelman tulevasta yritystoiminnastasi, sen kustannuksista ja suunnitellusta myynnistä, luot itsellesi kuvan siitä, onko yritystoiminnassasi mitään järkeä.  

Kun olet saanut laadittua uskottavan ja perustellun kannattavuuslaskelman, on sen kanssa paljon helpompi lähestyä rahoittajia. Vain hyvällä laskelmalla voit vakuuttaa rahoittajat tulevan yrityksesi kyvystä selviytyä velvoitteistaan. Maksukyvyn tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa: jos maksukykyä ei ole, ei lainaa tai takauksia saa. 

Toki yleensä tarvitaan vielä vakuuksia mahdollisen Finnveran takauksen lisäksi. Muistan omalta aiemmalta pankkiuraltani erään pankin lakimiehen kysyneen eräässä koulutustilaisuudessa, että eihän teistä kukaan lainoita vakuuksia? Vakuudet otetaan säilytettäväksi, ei myytäväksi, muistutti hän. 

Jos kaikesta hyvästä valmistelusta huolimatta alkaa näyttää siltä, että firma sakkaa, pitää olla ajoissa hereillä. On hyvä pitää mielessä, ettei yritystoiminnan kannattavuuden seurantaa ole järkevää ulkoistaa kirjanpitäjälleen, vaan seurata sitä itse. Ajatuksia voi vaihtaa ja sparrailla vertaistuen kanssa, jos talousasioissa yksin puurtaminen tuntuu raskaalta. Myös paikallisen uusyrityskeskuksen tai kehitysyhtiön yritysneuvojat ovat maksutta käytettävissäsi. Heihin kannattaa ottaa yhteyttä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.  

The post Aloittavan yrittäjän talous(vaikeudet) appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Vaikuttaminen vaatii valtavasti viestintää https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/vaikuttaminen-vaatii-valtavasti-viestintaa/ Mon, 01 Apr 2019 08:08:26 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=26379 Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tehtävä on edistää uuden yrittäjyyden syntyä Suomessa. Tuskin kukaan on eri mieltä tämän tavoitteen tärkeydestä. Keskustelua syntyy, kun siirrytään keinoihin. Miten voimme helpottaa uuden yrittäjyyden syntymistä? Uusyrityskeskuksilla on tähän selkeä vastaus. Alkavan yrittäjän laadukas neuvonta synnyttää Suomeen uutta, kestävää yrittäjyyttä ja siksi yhteiskunnan kannattaa panostaa siihen. Panostaminen tarkoittaa, että uusyrityskeskusten tekemälle työlle […]

The post Vaikuttaminen vaatii valtavasti viestintää appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Linkkitorni

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tehtävä on edistää uuden yrittäjyyden syntyä Suomessa. Tuskin kukaan on eri mieltä tämän tavoitteen tärkeydestä. Keskustelua syntyy, kun siirrytään keinoihin. Miten voimme helpottaa uuden yrittäjyyden syntymistä?

Uusyrityskeskuksilla on tähän selkeä vastaus. Alkavan yrittäjän laadukas neuvonta synnyttää Suomeen uutta, kestävää yrittäjyyttä ja siksi yhteiskunnan kannattaa panostaa siihen.

Panostaminen tarkoittaa, että uusyrityskeskusten tekemälle työlle osoitetaan riittävästi resursseja niin kuntatasolla kuin valtakunnallisestikin. Tiedämme, että alkavan yrittäjän neuvontaan sijoitettujen eurojen panos-tuotos -suhde on erittäin hyvä.

Uusyrityskeskusten laatujärjestelmän mittariston ja tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen pohjalta voimme perustellusti todeta, että investointi maksaa itsensä takaisin työpaikkoina ja verotuloina jo ensimmäisen vuoden aikana. Tämän tiedon luulisi motivoivan päättäjät varmistamaan uusyrityskeskustoiminnan rahoituksen vakaus.

Asiakkaan eli yrittäjyyttä pohtivan näkökulmasta merkitystä on myös sillä, että uusyrityskeskusten toiminta nivotaan kiinteäksi osaksi yrittäjyyden palvelukanavaa. Yrittäjyyttä edistävien ja yrittäjiä palvelevien organisaatioiden ei kannata tehdä päällekkäistä työtä, vaan yhdistää voimansa ja sopia selkeä työnjako.

SUK:n keskeinen tehtävä on vaikuttaa niin, että yhteiskuntamme kaikki päättäjät ymmärtävät tämän. Viestimme on sitä vahvempi, mitä useampi sen toistaa. Näin vaalien alla kannattaa viestimme kertoa erityisesti kaikille kansanedustajaehdokkaille. Vaikuttaminen kun vaatii valtavasti viestintää.

The post Vaikuttaminen vaatii valtavasti viestintää appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Yleinen virhe, joka vie markkinoinnista tehon https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/yleinen-virhe-joka-vie-markkinoinnista-tehon/ Mon, 11 Feb 2019 12:28:42 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=24497   Alkaako yrityksesi verkkosivuston teksti ja myyntipuhe kuvauksella siitä, mitä yrityksesi tuottaa? Ja jatkuu kertomuksella siitä, miten tuote tai palvelu tuotetaan? Itsestä puhuminen on varsin yleinen tapa aloittaa yrityksen esittely. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, sillä potentiaalisen asiakkaan kiinnostus herätetään tehokkaammin puhumalla asiakkaalle tarjottavasta hyödystä. Näkökulman vaihtaminen minusta sinuun ei ole vaikea tehtävä. Esimerkiksi […]

The post Yleinen virhe, joka vie markkinoinnista tehon appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Alkaako yrityksesi verkkosivuston teksti ja myyntipuhe kuvauksella siitä, mitä yrityksesi tuottaa? Ja jatkuu kertomuksella siitä, miten tuote tai palvelu tuotetaan?

Itsestä puhuminen on varsin yleinen tapa aloittaa yrityksen esittely. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, sillä potentiaalisen asiakkaan kiinnostus herätetään tehokkaammin puhumalla asiakkaalle tarjottavasta hyödystä. Näkökulman vaihtaminen minusta sinuun ei ole vaikea tehtävä. Esimerkiksi hotelli- ja majoitusala osaa tämän jo hyvin: tarjotaan elämyksiä, virkistystä ja  saavutettavuutta eikä esimerkiksi lepäämis-, peseytymis-, ruokailu-, pysäköinti- ja siivouspalveluita laadukkaasti kalustetuissa ympäristöissä.

Markkinoinnin ydinviestien rakentaminen kannattaa aloittaa tutustumalla asiakkaan arkeen, tarpeisiin ja ongelmiin. Jo muutama keskustelu auttaa ymmärtämään, millä sanoilla kohderyhmäsi puhuu tarpeistaan ja missä yrityksesi voisi olla avuksi. Omien oletusten varassa tätä työtä ei kannata kovin pitkälle tehdä.

Fiksuinkin keino- ja kanavavalikoima on tehoton, jos viestit: ”tätä-saat-meiltä-ja-näin-sen-tuotamme”. Jos haluat parhaan tuoton myyntiin ja markkinointiin käyttämällesi rahalle ja ajalle, muotoile siis pääviestisi asiakkaan auttamisen ajatuksella: ”näin-helpotat-arkeasi” – unohtamatta kuitenkaan kertoa siitä, miten yrityksesi voi olla tässä avuksi.

The post Yleinen virhe, joka vie markkinoinnista tehon appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Minulle yrittäjyys on arvo https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/minulle-yrittajyys-on-arvo/ Mon, 04 Feb 2019 08:56:34 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=24225   Aloitin Suomen Uusyrityskeskukset SUK ry:n toimitusjohtajana vuoden alussa. Uusi työmatka kiemurtelevassa ratikassa ei mahdollistanut tuttuja työmatkarutiineja, uutisten lukemista ja palikkapelien naputtelua. Piti keksiä jotain uutta ja päädyin äänikirjojen pariin. Napautin ensimmäiseksi kuunneltavaksi joulun suosikkikirjan, Michelle Obaman Minun tarinani. Se on kertomus kunnianhimoisesta ja vahvasta, mutta toisaalta tuiki tavallisesta naisesta. Tarina on saanut minut pohtimaan […]

The post Minulle yrittäjyys on arvo appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Aloitin Suomen Uusyrityskeskukset SUK ry:n toimitusjohtajana vuoden alussa. Uusi työmatka kiemurtelevassa ratikassa ei mahdollistanut tuttuja työmatkarutiineja, uutisten lukemista ja palikkapelien naputtelua. Piti keksiä jotain uutta ja päädyin äänikirjojen pariin.

Napautin ensimmäiseksi kuunneltavaksi joulun suosikkikirjan, Michelle Obaman Minun tarinani. Se on kertomus kunnianhimoisesta ja vahvasta, mutta toisaalta tuiki tavallisesta naisesta. Tarina on saanut minut pohtimaan arvojani.

Yrittäjyys on aina ollut osa elämääni. Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä. Äidin en muista koskaan tehneen mitään muuta työtä. Hän on ollut yksinyrittäjä. Nyt, kun ajattelen asiaa tarkemmin, huomaan, että hän on ollut sarjayrittäjä jo ennen kuin tuota termiä oli ehkä varsinaisesti keksitty.

Äitini perusti vaateliikkeen minun ollessani vielä taapero. Muutaman vuoden kuluttua hän ehkä itselleenkin yllätyksenä myi liikkeensä. Omistajanvaihdos tapahtui, kun eräs ystävä tuli kertomaan, että hän aikoo tuoda samaan kaupunkiin nuorille suunnatun vaateliikeketjunsa liikkeen. Äitini myyntipuhe oli yksinkertaisuudessaan tämä: Mitä turhia, osta tämä. Ja kaupat tehtiin. Seuraavaksi äitini siirtyi itse ostajan saappaisiin ja ryhtyi kemikalioyrittäjäksi.

Pian sen jälkeen isäni siirtyi palkkatöistä kioskikauppiaaksi, eikä aikaakaan kun kemikalio oli myyty ja koko perheemme elämänrytmiä sääteli kioskin aukioloajat. Vuoden jokaisena päivänä, joulupäivää lukuun ottamatta, kioskimme oli auki aamukymmenestä iltakymmeneen. Vietimme aurinkoiset kesäsunnuntait ja äitienpäivät kaikki kioskissa kukkia, tötteröitä ja irtokarkkeja kaupitellen.

Toimintaympäristön muutos oli arkea myös tuolloin. Aivan 1980-luvun lopulla kauppojen aukioloaikojen pidentyessä kioskikaupan tulevaisuus näytti hämärtyvän.

Äiti ratkaisi tilanteen ryhtymällä opiskelijaksi. Vuodessa hän valmistui parturi-kampaajaksi ja aloitti jälleen yrittäjänä uudella alalla. Kioski muuttui jäätelökioskeiksi, jotka jäivät isäni hoitoon.

Olen kasvanut yrittäjyyden ympäröimänä. Nuorena ajattelin, ettei minusta koskaan tule yrittäjää. Vähitellen olen tunnistanut, että yrittäjyys on enemmän kuin liiketoiminnan pyörittämistä. Se on arvo. Yrittäjyys tarkoittaa sitä, että kantaa vastuuta ja tekee työnsä niin hyvin, että voi kertoa sen tehneensä.

Ja tuli minusta lopulta myös yrittäjä, ja sitten yrittäjyyden puolesta toimija. Valinta tuntuu omalta.

The post Minulle yrittäjyys on arvo appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Viisi syytä, miksi yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/viisi-syyta-miksi-yritys-jaa-perustamatta-yritysneuvonnan-jalkeen/ Tue, 18 Dec 2018 16:46:41 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=22818   Yleensä hyvällä yritysidealla ja huolellisella suunnittelulla saadaan aikaan kannattava yritys. Lähes yhtä usein tarkka suunnittelu ja laskelmien tekeminen johtavat kuitenkin yrittäjyysaikeista luopumiseen. Mitkä sitten ovat yleisimpiä syitä siihen, että yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen? 1. Suunniteltu yritystoiminta ei ole kannattavaa Yritystoiminnan täytyy olla kannattavaa, mikäli se on yrittäjän pääasiallinen tulonlähde. Toiminnan voidaan arvioida olevan […]

The post Viisi syytä, miksi yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Yleensä hyvällä yritysidealla ja huolellisella suunnittelulla saadaan aikaan kannattava yritys. Lähes yhtä usein tarkka suunnittelu ja laskelmien tekeminen johtavat kuitenkin yrittäjyysaikeista luopumiseen.

Mitkä sitten ovat yleisimpiä syitä siihen, että yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen?

1. Suunniteltu yritystoiminta ei ole kannattavaa

Yritystoiminnan täytyy olla kannattavaa, mikäli se on yrittäjän pääasiallinen tulonlähde. Toiminnan voidaan arvioida olevan kannattamatonta esimerkiksi silloin, jos ala on liian kilpailtu tai työ huonosti arvostettua ja sen vuoksi huonosti hinnoiteltavissa. Joissakin tapauksissa tuotteen tai palvelun kohderyhmä on niin pieni, ettei kannattavalle yritystoiminnalle ole edellytyksiä.

Jos oma yritysidea ei kanna, voi toimivan yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen olla hyvä vaihtoehto.

2. Vaadittava lupa tai pätevyys puuttuu

Luvanvaraisten ja pätevöitymistä vaativien toimialojen lista on yllättävän pitkä (katso esim. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle). Yrittäjyyttä suunnittelevalle tuleekin usein yllätyksenä, että toimiala, jolle tämä on perustamassa yrityksensä, edellyttää lupaa tai pätevyyttä.

Luvan tai pätevyyden puuttuminen on kuitenkin lähinnä hidaste, ei este yrityksen perustamiselle. Henkilö, joka todella haluaa toimia alalla, on yleensä valmis odottamaan, että saa hoidettua tarvittavat luvat tai pätevyydet kuntoon.

3. Yritystoiminnalle ei ole alkurahoitusta

Yksi selkeimmistä esteistä yritystoiminnan käynnistämiselle on rahanpuute. Yrittäjäksi aikovalla ei välttämättä ole omia säästöjä, jolloin yritystoiminnan aloittaminen on ulkoisen rahoituksen varassa. Jos pankin tai Finnveran ajatus liikeidean kannattavuudesta poikkeaa siitä arviosta, jonka olemme tehneet yrittäjäksi aikovan kanssa, jää yritys ilman rahoitusta. Jos yrittäjäehdokkaan luottotiedot eivät ole kunnossa, lainan saanti on vaikeaa. Sijoittajien löytyminen voi olla yksi ratkaisu, mutta käytännössä aika harvinaista.

Aloittamiseen ei aina tarvita paljon rahaa eikä lainapääomaa, mutta silloinkin on muistettava, että yrittäjän yksityistalouden pakolliset menot on jotenkin maksettava. Uudesta yrityksestä harvoin pystyy heti nostamaan itselleen palkkaa.

Ilman minkäänlaista rahoitusta on vaikea saada yritystoimintaa alkuun. Yleensä kuitenkin, jos henkilön tausta on kunnossa, liikeidea hyvä ja kannattavuuslaskelmat positiiviset, ei estettä rahoituksen saamiselle ole.

4. Palkkatyöstä luopuminen ei osoittaudu kannattavaksi vaihtoehdoksi

Yritystoimintaan liittyy yllättävän paljon työtä ja kuluja, joita ei ehkä heti tulisi ajatelleeksi. Kannattavuuslaskelmat osoittavat, mitä viivan alle jää, kun oletetuista tuloista on vähennetty kaikki välttämättömät menot. Kun laskelmat on tehty, saatamme todeta, että henkilö ei yltäisi yrittäjänä samoihin ansioihin kuin palkansaajana. Tai jos ansiot olisikin vielä mahdollista pitää samalla tasolla, niin työtunteja saattaisi tulla viikkoon paljon enemmän kuin palkansaajana. Saavutetusta tulotasosta ollaan harvoin valmiita tinkimään, mutta toki niitäkin ihmisiä löytyy. Yrittäjän vapaus on asia, jota saatetaan pitää rahaa arvokkaampana.

5. Yrittäjyys pelottaa liikaa

Yritystoiminnassa riskit ovat aina vahvemmin läsnä kuin palkkatyössä. Se on hinta, joka yrittäjän täytyy vapaudestaan maksaa. Kaikki ihmiset eivät halua ottaa riskejä, mikä on ihan ymmärrettävää. Se kuitenkin kertoo myös siitä, että yrittäjyys ei ole ihan kaikkia varten. Tietämystä lisäämällä sekä tarkkoja suunnitelmia ja laskelmia tekemällä voidaan luoda asiakkaalle tunne, että yritystoiminnalla on onnistumisen edellytykset. Haluttomuus riskinottoon on sen sijaan sellainen asia, jota emme voi – emmekä edes yritä – neuvonnan avulla muuttaa.

 

Yrittäjyyttä suunnittelevan lähtötilanne vaikuttaa luonnollisesti hyvin paljon siihen, mielletäänkö yrittäjyys kannattavaksi vaihtoehdoksi vai ei. Me yritysneuvojat autamme asiakasta tekemään ratkaisuja, jotka ovat juuri hänen kannaltaan parhaita!

The post Viisi syytä, miksi yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Yrityksen perustamisen ihana, kamala byrokratia https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/yrityksen-perustamisen-ihana-kamala-byrokratia/ Tue, 18 Dec 2018 16:33:45 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=22611   Ihmisiä kannustetaan nykyään entistä enemmän ryhtymään yrittäjiksi. Yrittäjyys onkin monelle hyvä vaihtoehto, mutta yritystoiminnan käynnistäminen ei tapahdu hetkessä. Sen lisäksi, että ensin on selvitettävä huolellisesti, onko suunnitellulla yritystoiminnalla menestymisen edellytyksiä, täytyy yrittäjäksi aikovan tehdä joukko perustamistoimenpiteitä. Yrityksen perustamisen byrokratia saattaa alussa pelottaa ja jopa sammuttaa yrittäjyyden kipinän, vaikka suunnitelmat tulevasta yrityksestä olisikin huolellisesti tehty. […]

The post Yrityksen perustamisen ihana, kamala byrokratia appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Ihmisiä kannustetaan nykyään entistä enemmän ryhtymään yrittäjiksi. Yrittäjyys onkin monelle hyvä vaihtoehto, mutta yritystoiminnan käynnistäminen ei tapahdu hetkessä. Sen lisäksi, että ensin on selvitettävä huolellisesti, onko suunnitellulla yritystoiminnalla menestymisen edellytyksiä, täytyy yrittäjäksi aikovan tehdä joukko perustamistoimenpiteitä.

Yrityksen perustamisen byrokratia saattaa alussa pelottaa ja jopa sammuttaa yrittäjyyden kipinän, vaikka suunnitelmat tulevasta yrityksestä olisikin huolellisesti tehty. Yrityksen perustajan pitää täyttää perustamislomakkeet, ilmoittaa tiedot Verohallinnon rekisteriin, hoitaa yrittäjäeläke- ja muut vakuutukset sekä järjestää yritykselle muun muassa pankkiyhteys ja tilitoimistopalvelut.

Byrokratian vaatimukset tuntuvat ensikertalaisesta ehkä raskailta. Toisaalta yhteiskunnan rattaiden pyöriminen edellyttää, että yritykset toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaan. Selkeät rakenteet ja menettelytavat lisäävät yrittämisen turvallisuutta ja sujuvuutta.

Vaikka yrityksen perustamiseen liittyvällä byrokratialla on omat etunsa, on ihan ymmärrettävää, että moni ohittaisi mielellään tuon vaiheen mahdollisimman nopeasti. Perustayritys.fi-palvelu on rakennettu helpottamaan ja nopeuttamaan uuden yrityksen perustamistoimenpiteitä. Käyttäjälle täysin maksuttoman palvelun avulla voidaan hoitaa tarvittavat viranomaisilmoitukset sekä sopia pankki- ja vakuutusasiat. Viranomaiset ja yrittäjän valitsemat yksityiset palveluntarjoajat saavat sen kautta kaikki tiedot samalla kertaa. Palvelu myös ehkäisee virheitä, sillä se ohjaa yrityksen perustajaa tietojen täyttämisessä.

Lohdullista perustamistoimenpiteiden viidakossa on tieto siitä, että kun asiat hoidetaan kerralla kuntoon, ei niihin tarvitse enää myöhemmin palata. Alkavalle yrittäjälle on myös tarjolla monenlaista apua, jolla varmistetaan, että yritys toimii alusta asti oikein. Tämän jälkeen yrittäjä voi keskittyä olennaiseen eli itse yrittämiseen!

The post Yrityksen perustamisen ihana, kamala byrokratia appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Sivutoimisen yrittäjyyden riskittömyys on sen etu ja haaste https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/sivutoimisen-yrittajyyden-riskittomyys-on-sen-etu-ja-haaste/ Fri, 02 Nov 2018 11:45:55 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=20764 Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä Suomen paras työllisyystilanne. Palkkatyötä siis riittää, mutta silti yrittäjyys houkuttelee monia. Se näkyy meillä uusyrityskeskuksessa; perustettujen yritysten määrä ei ole juurikaan laskenut, mutta jo kolmannes perustetuista yrityksistä on sivutoimisia. Sivutoiminen yrittäjyys on yhdelle vain harrastus, toiselle tapa ansaita hieman ylimääräistä ja kolmannelle tilaisuus kokeilla, kantaako oma yritysidea. Yritystoiminnan suunnittelu yritysneuvojan kanssa […]

The post Sivutoimisen yrittäjyyden riskittömyys on sen etu ja haaste appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä Suomen paras työllisyystilanne. Palkkatyötä siis riittää, mutta silti yrittäjyys houkuttelee monia. Se näkyy meillä uusyrityskeskuksessa; perustettujen yritysten määrä ei ole juurikaan laskenut, mutta jo kolmannes perustetuista yrityksistä on sivutoimisia.

Sivutoiminen yrittäjyys on yhdelle vain harrastus, toiselle tapa ansaita hieman ylimääräistä ja kolmannelle tilaisuus kokeilla, kantaako oma yritysidea. Yritystoiminnan suunnittelu yritysneuvojan kanssa on joka tapauksessa aina hyödyllistä.

Sivutoimisen yrittäjyyden vähimmäisvaatimus

Toimimme alueella, jossa asuu verrattain vähän ihmisiä hyvin laajalla alueella. Markkinat palveluille ja tuotteille ovat ihan toista luokkaa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tämän vuoksi sivutoiminen yrittäjyys on erinomainen tapa testata, onko asiakaskuntaa riittävästi. Joillekin asiakkaille joudummekin suosittelemaan sivutoimista yrittäjyyttä päätoimisen sijaan, varsinkin jos asiakkaan suunnittelema palvelu on kovin kapea-alainen.

Sivutoimisen yrityksen ei tarvitse tuottaa yrittäjälle voittoa, jos elanto saadaan palkkatyön kautta. Monelle sivutoiminen yrittäjyys onkin vain mukava harrastus, johon on helppo ryhtyä, kun riskiäkään ei yleensä ole. Siinä ei menetä mitään, kunhan vain tulot kattavat menot. Se lieneekin sivutoimisen yrittäjyyden vähimmäisvaatimus.

Hinnoittelua mietittävä tarkkaan myös sivutoimisessa yrittäjyydessä

Kun perustaa sivutoimisen yrityksen, on hyvä ottaa huomioon tiettyjä asioita. Jos esimerkiksi on palkkatyössä, kannattaa aina keskustella asiasta työnantajan kanssa. Jos lähtee tekemään liian samankaltaista työtä yrittäjänä, on irtisanomisen vaara olemassa. Myös yrittäjyyden vaikutus työttömyysturvaan kannattaa selvittää, vaikka vielä olisikin ihan turvallisesti palkkatyössä.

Jos aikomuksena on laajentaa sivutoiminen yrittäjyys jossain vaiheessa päätoimiseksi, on erityisen tärkeää miettiä, mikä on oikea hinta myytävälle tuotteelle. Hinnan tulee olla sellainen, että sillä pärjää päätoimisenakin, koska hintojen jyrkkä korottaminen yhtäkkiä voi olla aika mahdotonta. Liian alhainen hintataso voi antaa sivutoimiselle yrittäjälle myös väärää signaalia markkinoiden riittävyydestä. Laajan asiakaskunnan rakentuminen voi olla seurausta alhaisista hinnoista, joilla sivutoiminen yrittäjä ei ikinä tulisi toimeen päätoimisena yrittäjänä, kun kulurakenne on ihan toista luokkaa.

Sivutoiminen yrittäjyys ei pakota mihinkään – hyvässä ja pahassa

Sivutoimista yrittäjyyttä on helppo suositelle kenelle tahansa, sillä se on yleensä täysin riskitöntä eikä edellytä esimerkiksi suuria sijoituksia tai lainoja. Se ei myöskään pakota mihinkään. Mutta juuri siinä piileekin myös sivutoimisen yrittäjyyden haaste, kun se ei todella pakota mihinkään. Riski on kuitenkin usein juuri se voima, joka ajaa ihmistä toimimaan yrittäjämäisesti. Saako ilman riskiä asioita aikaiseksi? Tuleeko markkinointiin ja asiakashankintaan panostettua riittävästi? Jos yrittäjyys sattuu olemaan lähinnä harrastus, ei silläkään tietysti ole väliä.

Työmarkkinat monimuotoistuvat ja uskon, että sivutoiminen yrittäjyys lisääntyy entisestään. Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen on tulevaisuutta ja jatkossa yrittäjyyden merkitys toimeentulon lähteenä on varmastikin suurempi. Tätä kehitystä tuetaan parhaiten siten, että pidetään neuvontajärjestelmä kunnossa!

 

The post Sivutoimisen yrittäjyyden riskittömyys on sen etu ja haaste appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Starttiraha on tärkeä tuki, mutta ei myy yhtään tuotetta https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/starttiraha-on-tarkea-tuki-mutta-ei-myy-yhtaan-tuotetta/ Thu, 20 Sep 2018 11:42:11 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=18799 Hallitus esittää, että valtio käyttää jatkossakin työttömyysetuuksiin osoitettuja määrärahoja alkavien yrittäjien starttirahaa varten. Käytäntöä jatketaan Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan vuoden 2020 loppuun saakka, jolloin maakuntauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan. Starttiraha on työllistämistukena ehdottoman tehokas, sillä sen avulla todella työllistetään yrittäjäksi aikova. Hyvässä tapauksessa starttirahan saanut yrittäjä työllistää jossain vaiheessa myös muita. Tämän vuoksi on […]

The post Starttiraha on tärkeä tuki, mutta ei myy yhtään tuotetta appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Hallitus esittää, että valtio käyttää jatkossakin työttömyysetuuksiin osoitettuja määrärahoja alkavien yrittäjien starttirahaa varten. Käytäntöä jatketaan Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteen mukaan vuoden 2020 loppuun saakka, jolloin maakuntauudistuksen on tarkoitus tulla voimaan.

Starttiraha on työllistämistukena ehdottoman tehokas, sillä sen avulla todella työllistetään yrittäjäksi aikova. Hyvässä tapauksessa starttirahan saanut yrittäjä työllistää jossain vaiheessa myös muita. Tämän vuoksi on hieno asia, että starttirahan saatavuus halutaan turvata myös tulevina vuosina.

Uusyrityskeskukset neuvovat monilla alueilla starttirahan hakijoita ja antavat starttirahalausuntoja paikalliselle TE-toimistolle starttirahan myöntämistä varten. Yksi yleisimmistä kysymyksistä yritysneuvojillemme onkin ”Voiko tällä idealla saada starttirahaa?”. Starttirahalausuntojen antaminen on neuvontaprosessissamme kuitenkin vain jäävuoren huippu. Oleellista ei ole se, voiko yrittäjäksi aikovan yritysidealla saada starttirahaa. Paljon tärkeämpää on selvittää, voiko yritysideasta kehittää toimivan liikeidean, jolla ansaita elantonsa sen jälkeen, kun starttiraha on syöty.

Tämän vuoden alusta lähtien työtön työnhakija on voinut valita, hakeeko yrittäjyyden neljältä ensimmäiseltä kuukaudelta starttirahaa vai työttömyysetuutta. Uudistus on otettu vastaan eri tavoin eri alueilla. Joidenkin alueiden uusyrityskeskuksissa asiakkaat ovat kokeilleet yrittäjyyttä ahkerasti työttömyysetuudella, kun taas toisilla alueilla uudistuksella ei ole ollut juurikaan vaikutusta.

Kaiken kaikkiaan on tietysti hyvä, että yrittäjyyteen halutaan kannustaa. Tässäkin kohtaa on kuitenkin hyvä pohtia, miten yritystoiminnan saisi alusta alkaen toimimaan niin, että sitä voisi jatkaa menestyksekkäästi myös ensimmäisten neljän kuukauden tai starttirahakauden jälkeen.

Olen ylpeä Suomesta, jossa alkavan yrittäjän toimeentuloa tuetaan starttirahan avulla. Harva yritys alkaa tehdä tiliä ensi hetkistä lähtien, joten starttiraha on aivan olennainen apu yrittäjän elämiseen yritystoiminnan vakiinnuttamisvaiheessa. Yritystä perustettaessa on kuitenkin katsottava starttirahaa pidemmälle. Starttiraha pitää leivän pöydässä hetken aikaa, mutta se ei myy yhtään tuotetta. Uusyrityskeskukset auttavat maksutta selvittämään esimerkiksi sen, onko tuotteelle tai palvelulle riittävät markkinat ja miten liiketoiminnasta saadaan kannattavaa. Kun liiketoiminta suunnitellaan alusta lähtien kannattavaksi, saadaan myös yhteiskunnallisesti paras vastine starttirahalle!

The post Starttiraha on tärkeä tuki, mutta ei myy yhtään tuotetta appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Verkostoituminen pitää yrittäjän vetreänä https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/verkostoituminen-pitaa-yrittajan-vetreana/ Fri, 31 Aug 2018 13:38:09 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=17878 Verkostoitumisesta on hyötyä kaikille, mutta yrittäjille verkostoituminen on yrityksen elinehto. Muiden yrittäjien kanssa verkostoituminen tarjoaa yrittäjälle myös vertaistukea, joka on tärkeää jaksamisen ja kehittymisen kannalta. Verkostoitua voi aina ja kaikkialla. Yrittäjille suunnattujen tapahtumien lisäksi verkostoitumista tehdään myös siviilissä: sukujuhlissa, lasten juhlissa, oman kylän tapahtumissa tai vaikkapa päiväkodin pihalla muiden vanhempien kanssa. Verkostoitumisen tulisi olla yrittäjällä […]

The post Verkostoituminen pitää yrittäjän vetreänä appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Verkostoitumisesta on hyötyä kaikille, mutta yrittäjille verkostoituminen on yrityksen elinehto. Muiden yrittäjien kanssa verkostoituminen tarjoaa yrittäjälle myös vertaistukea, joka on tärkeää jaksamisen ja kehittymisen kannalta.

Verkostoitua voi aina ja kaikkialla. Yrittäjille suunnattujen tapahtumien lisäksi verkostoitumista tehdään myös siviilissä: sukujuhlissa, lasten juhlissa, oman kylän tapahtumissa tai vaikkapa päiväkodin pihalla muiden vanhempien kanssa. Verkostoitumisen tulisi olla yrittäjällä ”selkärangassa”, ja oman yrityksen hissipuhe treenattuna niin valmiiksi, että sen voi nykäistä hihasta missä vain ja kenelle vain. Hissipuheita voi ja kannattaa muuten olla useita eri tilanteeseen, sama tarina muokattuna aina kohderyhmän mukaan!

Verkostoituminen muiden yrittäjien kanssa tarjoaa vertaistukea

Verkostoituminen on tärkeää bisneksen kannalta, mutta yrittäjän kannattaa verkostoitua myös saadakseen vertaistukea. Mietin usein, että lopulta vain yrittäjä pystyy täysin ymmärtämään toista yrittäjää. Vertaistuki ja ajatusten vaihto kollegan kanssa antaa sekä henkisiä voimavaroja että kirkastaa omaa yrittäjyyttä.

Yrittäminen etenkin kotitoimistossa työskentelevälle on monesti tosi yksinäistä hommaa. Kun saa sanoittaa omia ajatuksia ja peilata vaikkapa oman yrityksen strategiaa toisen yrittäjän kanssa, saattaa itsekin hoksata jotain sellaista, mitä ei yksin asiaa pyörittäessä hoksaisi. Toiselle yrittäjälle on myös paljon helpompaa avata yrittämiseen liittyviä tuskia kuin jollekin sellaiselle, jolla ei ole kokemusta yrittäjyydestä. Se helpottaa, kun tulee kuulluksi juuri oikealla tavalla ja saa tukea vaikeisiin hetkiin ilman tuomioita tai tulkintoja.

Minulla itselläni on muutamia hyviä luottoyrittäjäystäviä, joiden kanssa juttelen säännöllisesti yrittäjyydestä ja sen mukanaan tuomista iloista sekä haasteista. Keskustelemme siitä, miten yrittäjyys vaikuttaa perheeseen ja parisuhteeseen, iloitsemme toistemme onnistumisista ja jaamme surun vastoinkäymisistä. Nämä keskustelut antavat ihmeellisen paljon voimaa!

Olen pistänyt merkille myös sellaisen seikan, että yrittäjät ovat hyvin ratkaisukeskeisiä. Jos vain uskallat avautua ja kertoa toiselle yrittäjälle haasteestasi, hän melko varmasti alkaa etsiä kanssasi, tai puolestasi, siihen ratkaisua. Tästäkin syystä pidän verkostoitumista erittäin tärkeänä. Sitä kautta voi saada omiin haasteisiin uusia näkökulmia, toimintamalleja ja ratkaisuja.

Kannustan kaikkia yrittäjiä etsimään ainakin yhden yrittäjän, olkoon se sitten mentori tai viereisen liikkeen omistaja, ystäväkseen ja juttukaverikseen!

Verkostot vievät viestiäsi

Ajattelen, että verkostoitumisen ydin on siinä, että se luo yhteyksiä ihmisiin. Mielestäni on hyvä unohtaa ainainen myyminen ja keskittyä juurikin yhteyden luomiseen erilaisten kontaktien kanssa. Kun yhteys syntyy, poikii se usein kauppaakin. Sitä kuulee usein sanottavan, että ”koskaan ei tiedä mitä kautta myynti lopulta tulee, ja siksi kannattaa verkostoitua”. Allekirjoitan tuon lauseen täysin. Järjestän työkseni yritystapahtumia ja olen usein nähnyt tilanteita, joissa kauppaa tehdään jonkun puolesta: ”mun vaimon veli kilpailuttaa parhaillaan sisustussuunnittelijoita toimistoansa varten, annahan kun vien käyntikorttisi hänelle”. Referenssit on mitä parhain myyntivaltti. Verkostoitumisen avulla saat parhaimmillaan jonkun kertomaan sinusta – myymään tuotettasi puolestasi!

Yritystapahtumissa olen myös huomannut, että tosi usein yrittäjät haluavat löytää asiakkaita hyville tyypeille. Yrittäjillä on monesti jo lähtökohtaisesti sellainen asenne, että yrittäjä auttaa yrittäjää. Tätä asennetta kannattaa hyödyntää ja asennoitua niin itsekin. Kun on itse valmis avittamaan toisen liiketoimintaa, saa todennäköisesti myös itselle hyvää takaisin.

The post Verkostoituminen pitää yrittäjän vetreänä appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>