Suomen Uusyrityskeskukset ry https://www.uusyrityskeskus.fi Sat, 21 Sep 2019 03:00:48 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.0.6 Missä on paras paikka yrittää? https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/missa-on-paras-paikka-yrittaa/ Wed, 04 Sep 2019 08:53:52 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=31334 Paras yrittäjyysilmapiiri ei synny aktiivisesti odottamalla. Tarvitaan tekoja, myös yrittäjältä, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama. Lue lisää Susannan ajatuksista Y-studion blogista.        

The post Missä on paras paikka yrittää? appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Paras yrittäjyysilmapiiri ei synny aktiivisesti odottamalla. Tarvitaan tekoja, myös yrittäjältä, kirjoittaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama.

Lue lisää Susannan ajatuksista Y-studion blogista.

 

 

 

 

The post Missä on paras paikka yrittää? appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Aloita vaikka asenteesta https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/aloita-vaikka-asenteesta/ Wed, 24 Jul 2019 06:21:16 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=30166 Työurani alkuvaiheessa olin töissä perheyrityksessä. Muutaman vuoden kuluttua yritys myytiin isommalle toimijalle, joka oli listautuneena pörssiin. Yrittäjämäinen asenne työntekoon oli kuitenkin iskostunut koko henkilökuntaan ja töitä tehtiin edelleen kuin itselle. Sisäisen yrittäjyyden asenne on kantanut minua jo muutaman vuosikymmenen, vaikka työpaikka on välillä vaihtunut enkä edelleenkään ole perustanut omaa yritystä. Sisäinen yrittäjyys ja oman itsensä […]

The post Aloita vaikka asenteesta appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Työurani alkuvaiheessa olin töissä perheyrityksessä. Muutaman vuoden kuluttua yritys myytiin isommalle toimijalle, joka oli listautuneena pörssiin. Yrittäjämäinen asenne työntekoon oli kuitenkin iskostunut koko henkilökuntaan ja töitä tehtiin edelleen kuin itselle.

Sisäisen yrittäjyyden asenne on kantanut minua jo muutaman vuosikymmenen, vaikka työpaikka on välillä vaihtunut enkä edelleenkään ole perustanut omaa yritystä.

Sisäinen yrittäjyys ja oman itsensä johtaminen ei aina ole helppoa. Se vaatii kurinalaisuutta mutta myös kykyä kuunnella ja oppia muilta. Työyhteisön asenteella ja yhteishengellä on valtava vaikutus. Yritys menestyy kunnolla vasta silloin, kun siellä töitä tekevät ihmiset onnistuvat omassa tekemisessään.

Kun perustat yrityksen, mieti miten sitoutat työntekijäsi – niin itsesi kuin palkkaamasi henkilöt. Aloita vaikka asenteesta. Arvosta muiden työpanosta yhtä paljon kuin omaasi. Hyvä ja luottamuksellinen työskentelyilmapiiri nimittäin mahdollistaa kaikille sisäisen yrittäjyyden ja sillä asenteella pääsee pitkälle.

Nykyisessä työssäni olen kuin kala vedessä: vaikka en ole yrittäjä, teen töitä yrittäjämäisesti. Minulla on vapaus päättää missä järjestyksessä ja miten työni teen, mutta minulla on myös vastuu siitä, että omat hommani hoituvat. Arvostan sitä, että minuun luotetaan. Arvostan myös sitä, että tarvittaessa apu on käsivarren mitan päässä – toimistomme on kooltaan pieni, mutta sydämeltään suuri. Toisinaan päivät ovat kiireisempiä ja venähtävät pidemmiksi, mutta vastapainoksi voin välillä hellittää, ottaa luovia tuumaustaukoja ja taas riittää virtaa työntekoon.

Mitä sitten teen? Jaan tietoa yrittäjyydestä sosiaalisessa mediassa, uutiskirjeissä ja verkostoviesteissä. Pengon taustoja ja perehdyn uusiin ilmiöihin. Tilastoin, raportoin ja laskutan. Verkostoidun, vaikutan ja vaikutun. Olen avuksi. Innostun joka päivä jostain ja toivottavasti innostan myös muita.

Ja ennen kaikkea arvostan omaa työtäni – saan tehdä tekoja yrittäjyyden hyväksi.

The post Aloita vaikka asenteesta appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Sopimusten tärkeys uudessa yrityksessä https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/sopimusten-tarkeys-uudessa-yrityksessa/ Mon, 27 May 2019 11:17:53 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=28417 Yrityksen koko toiminnan voi luonnehtia perustuvan sopimuksiin. Siksi uuden yrittäjän on alusta asti hyvä turvata asiakassuhteet, osakkaiden väliset suhteet ja esimerkiksi aviovarallissuussuhteet niin, että yritystoiminnalla on jatkuvuutta niin hyvinä kuin huonoina hetkinä. Aloittavan yrittäjän kannattaa siis huolehtia siitä, että osakassopimukset, mahdolliset työsopimukset ja asiakkaiden kanssa tehtävät sopimukset on tehty luotettavalla ja laadukkaalla tavalla, ja aina kirjallisesti. […]

The post Sopimusten tärkeys uudessa yrityksessä appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Yrityksen koko toiminnan voi luonnehtia perustuvan sopimuksiin. Siksi uuden yrittäjän on alusta asti hyvä turvata asiakassuhteet, osakkaiden väliset suhteet ja esimerkiksi aviovarallissuussuhteet niin, että yritystoiminnalla on jatkuvuutta niin hyvinä kuin huonoina hetkinä.

Aloittavan yrittäjän kannattaa siis huolehtia siitä, että osakassopimukset, mahdolliset työsopimukset ja asiakkaiden kanssa tehtävät sopimukset on tehty luotettavalla ja laadukkaalla tavalla, ja aina kirjallisesti. Jokaisen avioliitossa olevan tai avioliittoon aikovan yrittäjän tulisi myös tehdä yritysvarallisuuden poissulkeva avioehtosopimus.

Fiksu yrittäjä toimii vastuullisesti ja herättää sopimussuhteissaan luottamusta heti yrityksen alkuaskeleista lähtien ja laatii sopimukset tasokkailla sisällöillä. Sopimukset sisältöineen muodostavat pelisäännöt, joilla yritystoimintaa eri tahojen kanssa harjoitetaan. Mikäli pelisäännöt puuttuvat, konfliktitilanteissa tappion kärsii harmittavan usein pienin toimija.

Sopimustieto.fi -palvelun valmiit juridiset sisällöt ja älykäs teknologia mahdollistavat pienellekin toimijalle ensiluokkaiset sopimukset. Yrityksesi ja henkilökohtaisten tärkeiden asiakirjojesi laatiminen onnistuu Sopimuskoneella vaivatta ja ilman aiempaa kokemusta sopimusten laadinnasta.

Lisää tietoa tärkeistä asiakirjoista saat uuden yrittäjän sopimusoppaasta, jonka voit pyytää Sopimustiedolta osoitteesta asiakaspalvelu@sopimustieto.fi. Saat Sopimustiedon kehittämän Sopimuskoneen käyttöösi Uusyrityskeskusten edulla täältä: https://sopimustieto.fi/uusiyritys

The post Sopimusten tärkeys uudessa yrityksessä appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Aloittavan yrittäjän talous(vaikeudet) https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/aloittavan-yrittajan-talousvaikeudet/ Wed, 24 Apr 2019 07:14:13 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=27234 Yritystoiminnan aloittaminen siintää mielessä, mutta rahaakin tarvitaan. Toimialasta riippuen alkupääoman tarve vaihtelee valtavasti, mutta noin yleisesti ottaen jokainen tarvitsee vähintäänkin muutaman tonnin käyttöpääomaa, ennen kuin kassavirta alkaa rullata edes suunnilleen tasaisesti. Huomaathan, että tämä voi viedä hyvinkin pitkän ajan.  No, mihin talousasioissa sitten pitäisi kiinnittää huomiota? Käyttöpääoman lisäksi toiminnan aloittaminen yleensä edellyttää joitain alkuinvestointeja koneisiin, […]

The post Aloittavan yrittäjän talous(vaikeudet) appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Yritystoiminnan aloittaminen siintää mielessä, mutta rahaakin tarvitaan. Toimialasta riippuen alkupääoman tarve vaihtelee valtavasti, mutta noin yleisesti ottaen jokainen tarvitsee vähintäänkin muutaman tonnin käyttöpääomaa, ennen kuin kassavirta alkaa rullata edes suunnilleen tasaisesti. Huomaathan, että tämä voi viedä hyvinkin pitkän ajan. 

No, mihin talousasioissa sitten pitäisi kiinnittää huomiota? Käyttöpääoman lisäksi toiminnan aloittaminen yleensä edellyttää joitain alkuinvestointeja koneisiin, varastoon yms. Pankkiin pitää siis lähteä ja siellä kysytään heti alkumetreillä, onko omaa rahaa laittaa projektiin ja kuinka paljon? Rahattoman tie saattaa nousta pystyyn jo tässä vaiheessa. Mutta ei silti vielä luovuteta. Toki parikymmentä prosenttia omaa rahaa alkuun tasoittaa tietä kivasti. Mitään täsmällistä nyrkkisääntöä on kuitenkin mahdotonta määritellä. Hankkeet ja hakijat kun ovat niin erilaisia.  

Tästä päästäänkin lempiaiheeseeni eli kannattavuuslaskelmaan. Tarvitset kannattavuuslaskelmaa starttirahahakemuksen liitteeksi sekä pankkirahoituksen hakemiseksi, mutta ennen kaikkea teet sen itseäsi varten. Tekemällä realistisen laskelman tulevasta yritystoiminnastasi, sen kustannuksista ja suunnitellusta myynnistä, luot itsellesi kuvan siitä, onko yritystoiminnassasi mitään järkeä.  

Kun olet saanut laadittua uskottavan ja perustellun kannattavuuslaskelman, on sen kanssa paljon helpompi lähestyä rahoittajia. Vain hyvällä laskelmalla voit vakuuttaa rahoittajat tulevan yrityksesi kyvystä selviytyä velvoitteistaan. Maksukyvyn tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa: jos maksukykyä ei ole, ei lainaa tai takauksia saa. 

Toki yleensä tarvitaan vielä vakuuksia mahdollisen Finnveran takauksen lisäksi. Muistan omalta aiemmalta pankkiuraltani erään pankin lakimiehen kysyneen eräässä koulutustilaisuudessa, että eihän teistä kukaan lainoita vakuuksia? Vakuudet otetaan säilytettäväksi, ei myytäväksi, muistutti hän. 

Jos kaikesta hyvästä valmistelusta huolimatta alkaa näyttää siltä, että firma sakkaa, pitää olla ajoissa hereillä. On hyvä pitää mielessä, ettei yritystoiminnan kannattavuuden seurantaa ole järkevää ulkoistaa kirjanpitäjälleen, vaan seurata sitä itse. Ajatuksia voi vaihtaa ja sparrailla vertaistuen kanssa, jos talousasioissa yksin puurtaminen tuntuu raskaalta. Myös paikallisen uusyrityskeskuksen tai kehitysyhtiön yritysneuvojat ovat maksutta käytettävissäsi. Heihin kannattaa ottaa yhteyttä mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.  

The post Aloittavan yrittäjän talous(vaikeudet) appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Vaikuttaminen vaatii valtavasti viestintää https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/vaikuttaminen-vaatii-valtavasti-viestintaa/ Mon, 01 Apr 2019 08:08:26 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=26379 Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tehtävä on edistää uuden yrittäjyyden syntyä Suomessa. Tuskin kukaan on eri mieltä tämän tavoitteen tärkeydestä. Keskustelua syntyy, kun siirrytään keinoihin. Miten voimme helpottaa uuden yrittäjyyden syntymistä? Uusyrityskeskuksilla on tähän selkeä vastaus. Alkavan yrittäjän laadukas neuvonta synnyttää Suomeen uutta, kestävää yrittäjyyttä ja siksi yhteiskunnan kannattaa panostaa siihen. Panostaminen tarkoittaa, että uusyrityskeskusten tekemälle työlle […]

The post Vaikuttaminen vaatii valtavasti viestintää appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Linkkitorni

Suomen Uusyrityskeskukset ry:n tehtävä on edistää uuden yrittäjyyden syntyä Suomessa. Tuskin kukaan on eri mieltä tämän tavoitteen tärkeydestä. Keskustelua syntyy, kun siirrytään keinoihin. Miten voimme helpottaa uuden yrittäjyyden syntymistä?

Uusyrityskeskuksilla on tähän selkeä vastaus. Alkavan yrittäjän laadukas neuvonta synnyttää Suomeen uutta, kestävää yrittäjyyttä ja siksi yhteiskunnan kannattaa panostaa siihen.

Panostaminen tarkoittaa, että uusyrityskeskusten tekemälle työlle osoitetaan riittävästi resursseja niin kuntatasolla kuin valtakunnallisestikin. Tiedämme, että alkavan yrittäjän neuvontaan sijoitettujen eurojen panos-tuotos -suhde on erittäin hyvä.

Uusyrityskeskusten laatujärjestelmän mittariston ja tutkimuslaitoksen tekemän selvityksen pohjalta voimme perustellusti todeta, että investointi maksaa itsensä takaisin työpaikkoina ja verotuloina jo ensimmäisen vuoden aikana. Tämän tiedon luulisi motivoivan päättäjät varmistamaan uusyrityskeskustoiminnan rahoituksen vakaus.

Asiakkaan eli yrittäjyyttä pohtivan näkökulmasta merkitystä on myös sillä, että uusyrityskeskusten toiminta nivotaan kiinteäksi osaksi yrittäjyyden palvelukanavaa. Yrittäjyyttä edistävien ja yrittäjiä palvelevien organisaatioiden ei kannata tehdä päällekkäistä työtä, vaan yhdistää voimansa ja sopia selkeä työnjako.

SUK:n keskeinen tehtävä on vaikuttaa niin, että yhteiskuntamme kaikki päättäjät ymmärtävät tämän. Viestimme on sitä vahvempi, mitä useampi sen toistaa. Näin vaalien alla kannattaa viestimme kertoa erityisesti kaikille kansanedustajaehdokkaille. Vaikuttaminen kun vaatii valtavasti viestintää.

The post Vaikuttaminen vaatii valtavasti viestintää appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Yleinen virhe, joka vie markkinoinnista tehon https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/yleinen-virhe-joka-vie-markkinoinnista-tehon/ Mon, 11 Feb 2019 12:28:42 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=24497   Alkaako yrityksesi verkkosivuston teksti ja myyntipuhe kuvauksella siitä, mitä yrityksesi tuottaa? Ja jatkuu kertomuksella siitä, miten tuote tai palvelu tuotetaan? Itsestä puhuminen on varsin yleinen tapa aloittaa yrityksen esittely. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, sillä potentiaalisen asiakkaan kiinnostus herätetään tehokkaammin puhumalla asiakkaalle tarjottavasta hyödystä. Näkökulman vaihtaminen minusta sinuun ei ole vaikea tehtävä. Esimerkiksi […]

The post Yleinen virhe, joka vie markkinoinnista tehon appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Alkaako yrityksesi verkkosivuston teksti ja myyntipuhe kuvauksella siitä, mitä yrityksesi tuottaa? Ja jatkuu kertomuksella siitä, miten tuote tai palvelu tuotetaan?

Itsestä puhuminen on varsin yleinen tapa aloittaa yrityksen esittely. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen, sillä potentiaalisen asiakkaan kiinnostus herätetään tehokkaammin puhumalla asiakkaalle tarjottavasta hyödystä. Näkökulman vaihtaminen minusta sinuun ei ole vaikea tehtävä. Esimerkiksi hotelli- ja majoitusala osaa tämän jo hyvin: tarjotaan elämyksiä, virkistystä ja  saavutettavuutta eikä esimerkiksi lepäämis-, peseytymis-, ruokailu-, pysäköinti- ja siivouspalveluita laadukkaasti kalustetuissa ympäristöissä.

Markkinoinnin ydinviestien rakentaminen kannattaa aloittaa tutustumalla asiakkaan arkeen, tarpeisiin ja ongelmiin. Jo muutama keskustelu auttaa ymmärtämään, millä sanoilla kohderyhmäsi puhuu tarpeistaan ja missä yrityksesi voisi olla avuksi. Omien oletusten varassa tätä työtä ei kannata kovin pitkälle tehdä.

Fiksuinkin keino- ja kanavavalikoima on tehoton, jos viestit: ”tätä-saat-meiltä-ja-näin-sen-tuotamme”. Jos haluat parhaan tuoton myyntiin ja markkinointiin käyttämällesi rahalle ja ajalle, muotoile siis pääviestisi asiakkaan auttamisen ajatuksella: ”näin-helpotat-arkeasi” – unohtamatta kuitenkaan kertoa siitä, miten yrityksesi voi olla tässä avuksi.

The post Yleinen virhe, joka vie markkinoinnista tehon appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Minulle yrittäjyys on arvo https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/minulle-yrittajyys-on-arvo/ Mon, 04 Feb 2019 08:56:34 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=24225   Aloitin Suomen Uusyrityskeskukset SUK ry:n toimitusjohtajana vuoden alussa. Uusi työmatka kiemurtelevassa ratikassa ei mahdollistanut tuttuja työmatkarutiineja, uutisten lukemista ja palikkapelien naputtelua. Piti keksiä jotain uutta ja päädyin äänikirjojen pariin. Napautin ensimmäiseksi kuunneltavaksi joulun suosikkikirjan, Michelle Obaman Minun tarinani. Se on kertomus kunnianhimoisesta ja vahvasta, mutta toisaalta tuiki tavallisesta naisesta. Tarina on saanut minut pohtimaan […]

The post Minulle yrittäjyys on arvo appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Aloitin Suomen Uusyrityskeskukset SUK ry:n toimitusjohtajana vuoden alussa. Uusi työmatka kiemurtelevassa ratikassa ei mahdollistanut tuttuja työmatkarutiineja, uutisten lukemista ja palikkapelien naputtelua. Piti keksiä jotain uutta ja päädyin äänikirjojen pariin.

Napautin ensimmäiseksi kuunneltavaksi joulun suosikkikirjan, Michelle Obaman Minun tarinani. Se on kertomus kunnianhimoisesta ja vahvasta, mutta toisaalta tuiki tavallisesta naisesta. Tarina on saanut minut pohtimaan arvojani.

Yrittäjyys on aina ollut osa elämääni. Molemmat vanhempani ovat yrittäjiä. Äidin en muista koskaan tehneen mitään muuta työtä. Hän on ollut yksinyrittäjä. Nyt, kun ajattelen asiaa tarkemmin, huomaan, että hän on ollut sarjayrittäjä jo ennen kuin tuota termiä oli ehkä varsinaisesti keksitty.

Äitini perusti vaateliikkeen minun ollessani vielä taapero. Muutaman vuoden kuluttua hän ehkä itselleenkin yllätyksenä myi liikkeensä. Omistajanvaihdos tapahtui, kun eräs ystävä tuli kertomaan, että hän aikoo tuoda samaan kaupunkiin nuorille suunnatun vaateliikeketjunsa liikkeen. Äitini myyntipuhe oli yksinkertaisuudessaan tämä: Mitä turhia, osta tämä. Ja kaupat tehtiin. Seuraavaksi äitini siirtyi itse ostajan saappaisiin ja ryhtyi kemikalioyrittäjäksi.

Pian sen jälkeen isäni siirtyi palkkatöistä kioskikauppiaaksi, eikä aikaakaan kun kemikalio oli myyty ja koko perheemme elämänrytmiä sääteli kioskin aukioloajat. Vuoden jokaisena päivänä, joulupäivää lukuun ottamatta, kioskimme oli auki aamukymmenestä iltakymmeneen. Vietimme aurinkoiset kesäsunnuntait ja äitienpäivät kaikki kioskissa kukkia, tötteröitä ja irtokarkkeja kaupitellen.

Toimintaympäristön muutos oli arkea myös tuolloin. Aivan 1980-luvun lopulla kauppojen aukioloaikojen pidentyessä kioskikaupan tulevaisuus näytti hämärtyvän.

Äiti ratkaisi tilanteen ryhtymällä opiskelijaksi. Vuodessa hän valmistui parturi-kampaajaksi ja aloitti jälleen yrittäjänä uudella alalla. Kioski muuttui jäätelökioskeiksi, jotka jäivät isäni hoitoon.

Olen kasvanut yrittäjyyden ympäröimänä. Nuorena ajattelin, ettei minusta koskaan tule yrittäjää. Vähitellen olen tunnistanut, että yrittäjyys on enemmän kuin liiketoiminnan pyörittämistä. Se on arvo. Yrittäjyys tarkoittaa sitä, että kantaa vastuuta ja tekee työnsä niin hyvin, että voi kertoa sen tehneensä.

Ja tuli minusta lopulta myös yrittäjä, ja sitten yrittäjyyden puolesta toimija. Valinta tuntuu omalta.

The post Minulle yrittäjyys on arvo appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Viisi syytä, miksi yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/viisi-syyta-miksi-yritys-jaa-perustamatta-yritysneuvonnan-jalkeen/ Tue, 18 Dec 2018 16:46:41 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=22818   Yleensä hyvällä yritysidealla ja huolellisella suunnittelulla saadaan aikaan kannattava yritys. Lähes yhtä usein tarkka suunnittelu ja laskelmien tekeminen johtavat kuitenkin yrittäjyysaikeista luopumiseen. Mitkä sitten ovat yleisimpiä syitä siihen, että yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen? 1. Suunniteltu yritystoiminta ei ole kannattavaa Yritystoiminnan täytyy olla kannattavaa, mikäli se on yrittäjän pääasiallinen tulonlähde. Toiminnan voidaan arvioida olevan […]

The post Viisi syytä, miksi yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Yleensä hyvällä yritysidealla ja huolellisella suunnittelulla saadaan aikaan kannattava yritys. Lähes yhtä usein tarkka suunnittelu ja laskelmien tekeminen johtavat kuitenkin yrittäjyysaikeista luopumiseen.

Mitkä sitten ovat yleisimpiä syitä siihen, että yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen?

1. Suunniteltu yritystoiminta ei ole kannattavaa

Yritystoiminnan täytyy olla kannattavaa, mikäli se on yrittäjän pääasiallinen tulonlähde. Toiminnan voidaan arvioida olevan kannattamatonta esimerkiksi silloin, jos ala on liian kilpailtu tai työ huonosti arvostettua ja sen vuoksi huonosti hinnoiteltavissa. Joissakin tapauksissa tuotteen tai palvelun kohderyhmä on niin pieni, ettei kannattavalle yritystoiminnalle ole edellytyksiä.

Jos oma yritysidea ei kanna, voi toimivan yrityksen tai liiketoiminnan ostaminen olla hyvä vaihtoehto.

2. Vaadittava lupa tai pätevyys puuttuu

Luvanvaraisten ja pätevöitymistä vaativien toimialojen lista on yllättävän pitkä (katso esim. Perustamisopas alkavalle yrittäjälle). Yrittäjyyttä suunnittelevalle tuleekin usein yllätyksenä, että toimiala, jolle tämä on perustamassa yrityksensä, edellyttää lupaa tai pätevyyttä.

Luvan tai pätevyyden puuttuminen on kuitenkin lähinnä hidaste, ei este yrityksen perustamiselle. Henkilö, joka todella haluaa toimia alalla, on yleensä valmis odottamaan, että saa hoidettua tarvittavat luvat tai pätevyydet kuntoon.

3. Yritystoiminnalle ei ole alkurahoitusta

Yksi selkeimmistä esteistä yritystoiminnan käynnistämiselle on rahanpuute. Yrittäjäksi aikovalla ei välttämättä ole omia säästöjä, jolloin yritystoiminnan aloittaminen on ulkoisen rahoituksen varassa. Jos pankin tai Finnveran ajatus liikeidean kannattavuudesta poikkeaa siitä arviosta, jonka olemme tehneet yrittäjäksi aikovan kanssa, jää yritys ilman rahoitusta. Jos yrittäjäehdokkaan luottotiedot eivät ole kunnossa, lainan saanti on vaikeaa. Sijoittajien löytyminen voi olla yksi ratkaisu, mutta käytännössä aika harvinaista.

Aloittamiseen ei aina tarvita paljon rahaa eikä lainapääomaa, mutta silloinkin on muistettava, että yrittäjän yksityistalouden pakolliset menot on jotenkin maksettava. Uudesta yrityksestä harvoin pystyy heti nostamaan itselleen palkkaa.

Ilman minkäänlaista rahoitusta on vaikea saada yritystoimintaa alkuun. Yleensä kuitenkin, jos henkilön tausta on kunnossa, liikeidea hyvä ja kannattavuuslaskelmat positiiviset, ei estettä rahoituksen saamiselle ole.

4. Palkkatyöstä luopuminen ei osoittaudu kannattavaksi vaihtoehdoksi

Yritystoimintaan liittyy yllättävän paljon työtä ja kuluja, joita ei ehkä heti tulisi ajatelleeksi. Kannattavuuslaskelmat osoittavat, mitä viivan alle jää, kun oletetuista tuloista on vähennetty kaikki välttämättömät menot. Kun laskelmat on tehty, saatamme todeta, että henkilö ei yltäisi yrittäjänä samoihin ansioihin kuin palkansaajana. Tai jos ansiot olisikin vielä mahdollista pitää samalla tasolla, niin työtunteja saattaisi tulla viikkoon paljon enemmän kuin palkansaajana. Saavutetusta tulotasosta ollaan harvoin valmiita tinkimään, mutta toki niitäkin ihmisiä löytyy. Yrittäjän vapaus on asia, jota saatetaan pitää rahaa arvokkaampana.

5. Yrittäjyys pelottaa liikaa

Yritystoiminnassa riskit ovat aina vahvemmin läsnä kuin palkkatyössä. Se on hinta, joka yrittäjän täytyy vapaudestaan maksaa. Kaikki ihmiset eivät halua ottaa riskejä, mikä on ihan ymmärrettävää. Se kuitenkin kertoo myös siitä, että yrittäjyys ei ole ihan kaikkia varten. Tietämystä lisäämällä sekä tarkkoja suunnitelmia ja laskelmia tekemällä voidaan luoda asiakkaalle tunne, että yritystoiminnalla on onnistumisen edellytykset. Haluttomuus riskinottoon on sen sijaan sellainen asia, jota emme voi – emmekä edes yritä – neuvonnan avulla muuttaa.

 

Yrittäjyyttä suunnittelevan lähtötilanne vaikuttaa luonnollisesti hyvin paljon siihen, mielletäänkö yrittäjyys kannattavaksi vaihtoehdoksi vai ei. Me yritysneuvojat autamme asiakasta tekemään ratkaisuja, jotka ovat juuri hänen kannaltaan parhaita!

The post Viisi syytä, miksi yritys jää perustamatta yritysneuvonnan jälkeen appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Yrityksen perustamisen ihana, kamala byrokratia https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/yrityksen-perustamisen-ihana-kamala-byrokratia/ Tue, 18 Dec 2018 16:33:45 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=22611   Ihmisiä kannustetaan nykyään entistä enemmän ryhtymään yrittäjiksi. Yrittäjyys onkin monelle hyvä vaihtoehto, mutta yritystoiminnan käynnistäminen ei tapahdu hetkessä. Sen lisäksi, että ensin on selvitettävä huolellisesti, onko suunnitellulla yritystoiminnalla menestymisen edellytyksiä, täytyy yrittäjäksi aikovan tehdä joukko perustamistoimenpiteitä. Yrityksen perustamisen byrokratia saattaa alussa pelottaa ja jopa sammuttaa yrittäjyyden kipinän, vaikka suunnitelmat tulevasta yrityksestä olisikin huolellisesti tehty. […]

The post Yrityksen perustamisen ihana, kamala byrokratia appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

 

Ihmisiä kannustetaan nykyään entistä enemmän ryhtymään yrittäjiksi. Yrittäjyys onkin monelle hyvä vaihtoehto, mutta yritystoiminnan käynnistäminen ei tapahdu hetkessä. Sen lisäksi, että ensin on selvitettävä huolellisesti, onko suunnitellulla yritystoiminnalla menestymisen edellytyksiä, täytyy yrittäjäksi aikovan tehdä joukko perustamistoimenpiteitä.

Yrityksen perustamisen byrokratia saattaa alussa pelottaa ja jopa sammuttaa yrittäjyyden kipinän, vaikka suunnitelmat tulevasta yrityksestä olisikin huolellisesti tehty. Yrityksen perustajan pitää täyttää perustamislomakkeet, ilmoittaa tiedot Verohallinnon rekisteriin, hoitaa yrittäjäeläke- ja muut vakuutukset sekä järjestää yritykselle muun muassa pankkiyhteys ja tilitoimistopalvelut.

Byrokratian vaatimukset tuntuvat ensikertalaisesta ehkä raskailta. Toisaalta yhteiskunnan rattaiden pyöriminen edellyttää, että yritykset toimivat yhteisten pelisääntöjen mukaan. Selkeät rakenteet ja menettelytavat lisäävät yrittämisen turvallisuutta ja sujuvuutta.

Vaikka yrityksen perustamiseen liittyvällä byrokratialla on omat etunsa, on ihan ymmärrettävää, että moni ohittaisi mielellään tuon vaiheen mahdollisimman nopeasti. Perustayritys.fi-palvelu on rakennettu helpottamaan ja nopeuttamaan uuden yrityksen perustamistoimenpiteitä. Käyttäjälle täysin maksuttoman palvelun avulla voidaan hoitaa tarvittavat viranomaisilmoitukset sekä sopia pankki- ja vakuutusasiat. Viranomaiset ja yrittäjän valitsemat yksityiset palveluntarjoajat saavat sen kautta kaikki tiedot samalla kertaa. Palvelu myös ehkäisee virheitä, sillä se ohjaa yrityksen perustajaa tietojen täyttämisessä.

Lohdullista perustamistoimenpiteiden viidakossa on tieto siitä, että kun asiat hoidetaan kerralla kuntoon, ei niihin tarvitse enää myöhemmin palata. Alkavalle yrittäjälle on myös tarjolla monenlaista apua, jolla varmistetaan, että yritys toimii alusta asti oikein. Tämän jälkeen yrittäjä voi keskittyä olennaiseen eli itse yrittämiseen!

The post Yrityksen perustamisen ihana, kamala byrokratia appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>
Sivutoimisen yrittäjyyden riskittömyys on sen etu ja haaste https://www.uusyrityskeskus.fi/blogi/sivutoimisen-yrittajyyden-riskittomyys-on-sen-etu-ja-haaste/ Fri, 02 Nov 2018 11:45:55 +0000 https://www.uusyrityskeskus.fi/?p=20764 Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä Suomen paras työllisyystilanne. Palkkatyötä siis riittää, mutta silti yrittäjyys houkuttelee monia. Se näkyy meillä uusyrityskeskuksessa; perustettujen yritysten määrä ei ole juurikaan laskenut, mutta jo kolmannes perustetuista yrityksistä on sivutoimisia. Sivutoiminen yrittäjyys on yhdelle vain harrastus, toiselle tapa ansaita hieman ylimääräistä ja kolmannelle tilaisuus kokeilla, kantaako oma yritysidea. Yritystoiminnan suunnittelu yritysneuvojan kanssa […]

The post Sivutoimisen yrittäjyyden riskittömyys on sen etu ja haaste appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>

Etelä-Pohjanmaalla on tällä hetkellä Suomen paras työllisyystilanne. Palkkatyötä siis riittää, mutta silti yrittäjyys houkuttelee monia. Se näkyy meillä uusyrityskeskuksessa; perustettujen yritysten määrä ei ole juurikaan laskenut, mutta jo kolmannes perustetuista yrityksistä on sivutoimisia.

Sivutoiminen yrittäjyys on yhdelle vain harrastus, toiselle tapa ansaita hieman ylimääräistä ja kolmannelle tilaisuus kokeilla, kantaako oma yritysidea. Yritystoiminnan suunnittelu yritysneuvojan kanssa on joka tapauksessa aina hyödyllistä.

Sivutoimisen yrittäjyyden vähimmäisvaatimus

Toimimme alueella, jossa asuu verrattain vähän ihmisiä hyvin laajalla alueella. Markkinat palveluille ja tuotteille ovat ihan toista luokkaa kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Tämän vuoksi sivutoiminen yrittäjyys on erinomainen tapa testata, onko asiakaskuntaa riittävästi. Joillekin asiakkaille joudummekin suosittelemaan sivutoimista yrittäjyyttä päätoimisen sijaan, varsinkin jos asiakkaan suunnittelema palvelu on kovin kapea-alainen.

Sivutoimisen yrityksen ei tarvitse tuottaa yrittäjälle voittoa, jos elanto saadaan palkkatyön kautta. Monelle sivutoiminen yrittäjyys onkin vain mukava harrastus, johon on helppo ryhtyä, kun riskiäkään ei yleensä ole. Siinä ei menetä mitään, kunhan vain tulot kattavat menot. Se lieneekin sivutoimisen yrittäjyyden vähimmäisvaatimus.

Hinnoittelua mietittävä tarkkaan myös sivutoimisessa yrittäjyydessä

Kun perustaa sivutoimisen yrityksen, on hyvä ottaa huomioon tiettyjä asioita. Jos esimerkiksi on palkkatyössä, kannattaa aina keskustella asiasta työnantajan kanssa. Jos lähtee tekemään liian samankaltaista työtä yrittäjänä, on irtisanomisen vaara olemassa. Myös yrittäjyyden vaikutus työttömyysturvaan kannattaa selvittää, vaikka vielä olisikin ihan turvallisesti palkkatyössä.

Jos aikomuksena on laajentaa sivutoiminen yrittäjyys jossain vaiheessa päätoimiseksi, on erityisen tärkeää miettiä, mikä on oikea hinta myytävälle tuotteelle. Hinnan tulee olla sellainen, että sillä pärjää päätoimisenakin, koska hintojen jyrkkä korottaminen yhtäkkiä voi olla aika mahdotonta. Liian alhainen hintataso voi antaa sivutoimiselle yrittäjälle myös väärää signaalia markkinoiden riittävyydestä. Laajan asiakaskunnan rakentuminen voi olla seurausta alhaisista hinnoista, joilla sivutoiminen yrittäjä ei ikinä tulisi toimeen päätoimisena yrittäjänä, kun kulurakenne on ihan toista luokkaa.

Sivutoiminen yrittäjyys ei pakota mihinkään – hyvässä ja pahassa

Sivutoimista yrittäjyyttä on helppo suositelle kenelle tahansa, sillä se on yleensä täysin riskitöntä eikä edellytä esimerkiksi suuria sijoituksia tai lainoja. Se ei myöskään pakota mihinkään. Mutta juuri siinä piileekin myös sivutoimisen yrittäjyyden haaste, kun se ei todella pakota mihinkään. Riski on kuitenkin usein juuri se voima, joka ajaa ihmistä toimimaan yrittäjämäisesti. Saako ilman riskiä asioita aikaiseksi? Tuleeko markkinointiin ja asiakashankintaan panostettua riittävästi? Jos yrittäjyys sattuu olemaan lähinnä harrastus, ei silläkään tietysti ole väliä.

Työmarkkinat monimuotoistuvat ja uskon, että sivutoiminen yrittäjyys lisääntyy entisestään. Yrittäjyyden ja palkkatyön yhdistäminen on tulevaisuutta ja jatkossa yrittäjyyden merkitys toimeentulon lähteenä on varmastikin suurempi. Tätä kehitystä tuetaan parhaiten siten, että pidetään neuvontajärjestelmä kunnossa!

 

The post Sivutoimisen yrittäjyyden riskittömyys on sen etu ja haaste appeared first on Suomen Uusyrityskeskukset ry.

]]>