« Takaisin

Duunivarusteen yrittäjät Vuoden Uusyrittäjiksi 2017 – kunniamaininnat lihakauppiaalle sekä sähkö- ja teleurakointiyrittäjille

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa. Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta yrittäjänä toimineiden, uusyrityskeskusten avulla yrityksensä perustaneiden henkilöiden joukosta. Tänä vuonna kilpailun voittajiksi valittiin työvaatteiden ja -varusteiden erikoisliike Duunivaruste Oy:n yrittäjät. Kunniamaininta annettiin lihakauppa Köttdisken Malax Ab:n yrittäjälle sekä sähkö- ja tietoliikenneyritys Efficient Network Partner Oy:n yrittäjille. Yrittäjät palkittiin 7. kesäkuuta Oulussa, Kunnallisjohdon seminaarin iltajuhlassa.

Kirkkaalla liikeidealla ja kovalla työllä menestykseen

Teemu Takku ja Simo Sutinen perustivat Duunivaruste Oy:n vuonna 2014. Työvaatteiden ja -varusteiden kannattava myynti Suomen kokoisessa maassa ei ole helppoa, mutta kaksikko onnistui tuomaan markkinoille lisäarvoa. He rakensivat palvelun, jonka avulla pystyy tarkasti hallinnoimaan varustehankintoja ja niiden kustannuksia työntekijäkohtaisesti. Vaatteet ja varusteet voi tilata kätevästi yrityksen tilauspalvelusta tai verkkokaupasta. Duunivarusteella on myös yli 500 neliön kokoinen myymälä Kuopiossa. Yritys perustaa toimintansa nopeuteen ja tavoitettavuuteen.

−  Palvelun nopeus ja saatavuus ovat kilpailuetuja, joita pyrimme kaiken aikaa parantamaan. Meillä on oma tekstiilipaino ja broodeerauspalvelu, joten uskomme, että olemme parhaiten palveleva työvaatemyymälä Suomessa, kertoo Teemu Takku.

Duunivaruste vakuutti Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun tuomariston voimakkaalla ja kannattavalla kasvulla sekä omintakeisella konseptilla. Yritys on menestynyt alusta asti odotettua paremmin ja liikevaihto vuonna 2016 oli jo yli 1,4 miljoonaa euroa.

− Duunivarusteen yrittäjät ovat aivan alusta asti toteuttaneet hyvin monipuolista palvelukonseptia asiakkaiden tarpeisiin. Se on aika harvinaista näin nuorelle, vasta kolme vuotta toiminnassa olleelle yritykselle, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Kuopion seudun Uusyrityskeskus oli yrittäjäkaksikon apuna yrityksen perustamisvaiheessa. Uusyrityskeskuksesta haettiin apua ennen kaikkea viranomaisasioihin ja rahoituksen suunnitteluun. Miehiä avustanut yritysneuvoja Pekka Turunen tietää, että Duunivarusteen menestyksen taustalla on raaka työnteko ja oikea asenne:

− Miehet ovat jalkautuneet yrityksiin ja käyneet läpi lukuisat määrät asiakastapaamisia. Heillä on myös hieno henki yrityksessään ja hyvä asenne johtamisessa. He tietävät, että hyvät työntekijät ovat kullanarvoisia.

Yrittäjät itse ovat todenneet, että menestys vaatii sekä suunnitelmallisuutta että rohkeutta:

− Asiat kannattaa suunnitella huolella, mutta välttää ylisuunnittelua. Tärkeintä on päästä suunnittelupöydältä mahdollisimman pian asiakkaisiin käsiksi. Päätöksiä pitää pystyä tekemään päivittäin tietämättä ovatko ne oikeita vai vääriä, Simo Sutinen toteaa.

Lähiruoka houkuttelee asiakkaita läheltä ja kaukaa

Pohjanmaan Maalahdella, 5500 asukkaan kunnassa, toimii Isabella Asplundin perustama Köttdisken Malax Ab. Yritys on perustettu vuonna 2014 ja sen konseptina on myydä korkealaatuista ja tuoretta, lähellä tuotettua ruokaa. Myynnissä on lähinnä lihaa ja kalaa sekä omassa keittiössä valmistettua ruokaa. Osa tuotteista on myös luomua.

Asplundin yritys on trendien aallonharjalla, sillä lähellä tuotettu ruoka on nyt kysyttyä. Kysyntä on alusta asti yllättänyt yrittäjän itsensäkin. Ostoksille tullaan läheltä ja kaukaa ja etenkin viikonloppuisin. Lähiruuan lisäksi Köttdisken tarjoaa vanhan ajan elintarvikepuodin tunnelmaa, modernilla twistillä höystettynä.

Yrityksen perustamisvaiheessa Asplund hyödynsi Vaasan seudun Uusyrityskeskus Startian yritysneuvonnan. Uusyrityskeskuksesta hän sai apua muun muassa elintarviketurvallisuuteen sekä rahoitukseen liittyvissä asioissa. Hänet myös ohjattiin uusyrityskeskuksesta eteenpäin oikeiden tahojen luokse ja kerrottiin, mistä löytyy lisätietoa eri aiheista.

Vuoden Uusyrittäjä 2017 -kilpailun tuomaristoa miellytti erityisesti Köttdiskenin onnistunut brändäys sekä alle 30-vuotiaan yrittäjänaisen rohkeus lähteä toteuttamaan liikeideaansa. Asplund neuvookin myös muita alkavia yrittäjiä olemaan rohkeita:

− Älä pelkää epäonnistumisia! Uskalla testata yritysideaasi!

Moderni urakointiyhtiö vastaa asiakkaiden tarpeisiin

Ilkka Säkkinen, Juha Pyyhtiä ja Timo Keränen työskentelivät ennen yrityksen perustamista Pohjois-Suomessa infranet-alalla aluepäällikköinä. Alan murroksessa he huomasivat, että markkinoilla oli kysyntää uudenlaiselle projektitoimijalle. Kolmikko perusti vuonna 2015 Efficient Network Partner Oy:n (ENP), modernin urakointiyhtiön sähkö- ja tietoliikenneverkkojen suunnitteluun, rakentamiseen ja projektijohtamiseen. Yrityksen toiminta perustuu laadukkaaseen yhdessä tekemiseen sitoutuneen ja motivoituneen henkilöstön sekä kumppaniverkoston kanssa.

Yritys on onnistunut saamaan asiakkaikseen useita isoja sähköverkkoyhtiöitä ja teleoperaattoreita ja sen liiketoiminta onkin kasvanut suunnitellun ripeästi; toisen tilikauden liikevaihto oli jo 4,6 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun tuomaristo ihaili ENP:n työllistävää vaikutusta. Yrityksessä on 25 työntekijää ja se työllistää välillisesti keskimäärin 50 maanrakennuksen, suunnittelun ja sähköasennuksen aliurakoitsijaa.

Yrittäjät saivat uusyrityskeskuksesta apua yritystoiminnan käynnistämiseen sekä tärkeiden verkostojen löytämiseen. Yritysneuvoja ohjeisti toteuttamaan oikeita asioita oikeassa järjestyksessä ja on ollut perustamisen jälkeenkin mukana tukemassa toimintaa.

− Uusyrityskeskus on loistava tietopankki sekä tuki yrityksen käynnistysvaiheessa ja alkutaipaleella. Sen hyödyntämättä jättäminen olisi suorastaan typeryyttä, toteaa ENP:n toimitusjohtaja Ilkka Säkkinen.

Lisätietoja:

Jari Jokilampi, toimitusjohtaja
Suomen Uusyrityskeskukset ry
jari.jokilampi@uusyrityskeskus.fi
p. 0500 731 445

Simo Sutinen, toimitusjohtaja
Duunivaruste Oy
simo.sutinen@duunivaruste.fi
p. 050 3211 335

Isabella Asplund, toimitusjohtaja
Köttdisken Malax Ab
isabella@kottdisken.fi
p. 050 443 2744

Ilkka Säkkinen, toimitusjohtaja
Efficient Network Partner Oy
ilkka.sakkinen@enp.fi
p. 044 988 673