« Takaisin

Kyrö Distilleryn tislaamoyrittäjät Vuoden Uusyrittäjiksi – kunniamaininta kahvilayrittäjälle

MEDIATIEDOTE 2.6.2016

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän. Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta toimineiden, uusyrityskeskusten avulla perustettujen yritysten joukosta. Tänä vuonna kilpailun voittajiksi valittiin tislaamoyritys Kyrö Distilleryn yrittäjät. Kunniamaininta annettiin hämeenlinnalaisen kahvila Cafe Il Mondon perustajalle.

Pohjanmaan ginillä maailmanmaineeseen

Kyrö Distillery (viralliselta nimeltään Rye Rye Oy) perustettiin elokuussa 2012. Perustajaviisikko (Miika Lipiäinen, Miko Heinilä, Kalle Valkonen, Jouni Ritola ja Mikko Koskinen) sai idean yritykseen perin suomalaiseen tapaan saunan lauteilla.

Kyrö Distillery toimii Isossakyrössä, Pohjanmaalla. Se valmistaa ruisviskiä, giniä sekä giniinsä pohjautuvaa Long Kyrö ‐juomaa. Lisäksi yritys on perustanut tytäryhtiönä anniskeluravintolan, Kyrönmaan Matkailun Edistämiskeskuksen (Kyröön Kievari Oy). Yritys työllistää 11 vakituista ja viisi osa-aikaista työntekijää. Viime vuoden liikevaihto oli 1.263.000 euroa ja tulos 89.000 euroa.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati vaikuttui yrityksen uskottavasta ja houkuttelevasta tarinasta sekä onnistuneesta brändäyksestä. Lisäksi yritys on kansainvälinen, sillä on näyttöä kasvusta ja se työllistää. Kyrö Distilleryn tuotteet ovat myös voittaneet maailmalla useita eri palkintoja, mikä on vahva merkki kilpailukyvystä.

Yrityksen perustamisvaiheessa hyödynnettiin Vaasanseudun Uusyrityskeskus Startian palveluja. Uusyrityskeskuksesta haettiin sparrausta liiketoimintasuunnitelmaan sekä neuvoja investointien toteuttamiseen, rahoitukseen ja yhteistyöhön muiden markkinoilla olevien toimijoiden kanssa.

Lähes nelivuotisen yrittäjätaipaleen aikana Kyrö Distilleryn perustajille on muodostunut käsitys menestyneen yrityksen reseptistä:

– Löydä asia, johon uskot kiihkeästi. Sen jälkeen kuuntele kaikkia mahdollisia asiakkaita ja kysy kaikki mieleen juolahtavat kysymykset. Lopuksi tulee löytää balanssi oman intohimon ja markkinoilla olevan tarpeen välille, toteaa toimitusjohtaja Miika Lipiäinen.

 

Mannermaista kahvilakulttuuria Hämeenlinnassa

Vuonna 2011 perustettu hämeenlinnalaiskahvila Cafe Il Mondo teki tuomaristoon vaikutuksen hyvällä konseptilla, omaleimaisella brändillä sekä perustellulla ja vahvalla kasvusuunnitelmalla. Tuotteistamisessa on onnistuttu ja yrityksellä on asiakkaita palvelevat Internet-sivut sekä sosiaalisen median kanavat.

Cafe Il Mondon perustaja Mahmut Tekes oli yritystä perustaessaan Hämeen Uusyrityskeskuksen asiakkaana. Tekes kertoo hakeneensa uusyrityskeskuksesta apua erityisesti liiketoimintasuunnitelmaan, jotta liikeidean, markkinoinnin ja talouden suunnittelussa saatiin kaikki luvut kohdilleen. Yritysneuvojan kanssa pohdittiin myös yritysmuotoa, rahoitusta ja lupa-asioita.

Turkkilaissyntyinen Tekes on tuonut Hämeenlinnaan mannermaisen kahvilakulttuurin, joka kukoistaa kahdessa eri toimipisteessä. Henkilökuntaa on yhteensä 12 henkilön verran. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna yli miljoona euroa ja yritys on vakavarainen.  Hyvin menestyneellä yrittäjällä on myös tahtoa laajentua edelleen. Entä miten Tekes neuvoisi alkavaa yrittäjää?

– Usko itseesi, ole nöyrä ja uskalla ottaa riskejä, niin tulet pärjäämään!

Vuoden Uusyrittäjä 2016 -kilpailussa menestyneet yritykset palkitaan uusyrityskeskusverkoston kesäpäivillä Turussa 2.6.2016. Kilpailun raadissa sekä palkitsemisessa ovat mukana Patentti- ja rekisterihallitus, Nordea Pankki sekä Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma.

 

Liitteet:
Kuva 1 KyröDistillery
Kuva 2 Mahmut Tekes, Cafe Il Mondo

 

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Jari Jokilampi
p. 0500 731 445, jari.jokilampi@uusyrityskeskus.fi

Kyrö Distillery
toimitusjohtaja Miika Lipiäinen
p. 0400 484 576, miika@kyrodistillery.com

Cafe Il Mondo
toimitusjohtaja Mahmut Tekes
p. 045 205 3315, tekes@cafeilmondo.fi

 

Suomessa on 31 uusyrityskeskusta, joilla on yhteensä 85 palvelupistettä. Uusyrityskeskusverkoston taustatukena on noin 1000 yritystä ja 270 yhteisöä. Uusyrityskeskusten neuvonnalla on ISO 9001/2008 laatusertifikaatti. Laatukriteerit edellyttävät, että kahden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vähintään 80 prosenttia uusyrityskeskusten kautta toimintansa aloittaneista yrityksistä on edelleen toiminnassa. Suomen Uusyrityskeskukset ry on paikallisten uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö. www.uusyrityskeskus.fi