« Takaisin

Starttiraha kääntyi päälaelleen – jatkossa yrittäjä maksaa valtiolle

Aprillipäivän tiedote
1.4.2018

Yrityksen perustajan on maksettava 1.4. jälkeen starttirahaa valtiolle. Muutos on uudessa eduskunnan käsittelyyn tulevassa kasvupalvelulaissa ja liittyy vahvasti maakunta- ja soteuudistukseen. Yrittäjältä vaadittavan starttirahan suuruus vaihtelee tapauskohtaisesti.

Nykyisenkaltainen starttirahakäytäntö loppuu huhtikuun alussa. Tähän saakka yrityksen perustajat ovat voineet saada TE-toimiston myöntämää starttirahaa toimeentulonsa tueksi pääsääntöisesti kuuden kuukauden ajan yrityksen perustamisesta.

”Tilanne on ollut nurinkurinen. Yrityksen perustaja saa monia yhteiskunnan palveluja maksutta”, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Valtiolle maksettavalla starttirahalla katetaan niitä kuluja, joita valtiolle tulee uusista yrityksistä. Valtionvarainministeriöstä todetaan, että valtio tarvitsee rahaa eikä uusi yrittäjä, joka saa asiakkailta maksuja heti, kun yritys on perustettu.

Uudistus keventää valtion budjettia

Alkavalta yrittäjältä vaadittavan starttirahan suuruus vaihtelee, mutta lähtökohtana on nykyisenkaltainen summa eli noin 680 euroa kuukaudessa. On tosin arvioitu, että joillakin aloilla summan on oltava kaksinkertainen. Tämä koskee esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalveluyrittäjiksi aikovia.

Valtionvarainministeriö on laskenut, että uudistus keventää valtion budjettia vuositasolla noin 30 miljoonalla eurolla, mikäli ihmiset ryhtyvät jatkossa entistä halukkaammin yrittäjiksi. Kansalaisia on syytä kannustaa yrittäjyyteen.

Vapautuksen saaminen mahdollista tietyin ehdoin

Starttirahan maksamisesta voi saada kuitenkin vapautuksen ilmoittamalla yrittämishalukkuutensa lähimpään uusyrityskeskukseen pikimmiten.

Ilmoituksessa riittää, että kertoo olevansa halukas perustamaan yrityksen viiden seuraavan vuoden kuluessa. Uusyrityskeskus ilmoittaa tiedon TE-toimistoon eikä yrittäjäksi aikovalta peritä starttirahaa viiden vuoden kuluessa.

Palkkioksi ilmoittajalle Uusyrityskeskus antaa uuden Perustamisopas alkavalle yrittäjälle 2018 -julkaisun.