« Takaisin

Starttirahojen niukkuus vähensi yritysten perustamista viime vuonna

TIEDOTE 4.2.2016

Suomen 31 uusyrityskeskuksen kautta perustettiin vuonna 2015 yhteensä 6822 yritystä. Tämä on 12 prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna 2014. Starttirahalausuntoja annettiin kolmannes vähemmän. Starttirahojen loppuminen kesken vuoden aiheutti selvää laskua myös uusyrityskeskusten asiakasmääriin. Valtakunnallisella tasolla asiakasmäärä väheni 15 prosenttia, joskin muutamilla alueilla viime vuosi oli edellisvuotta vilkkaampi.

– Se, että starttirahat loppuivat joillakin alueilla jo toukokuussa, oli takaisku useille yrittäjiksi aikoneille. Toki yleisellä taloudellisella epävarmuudella on myös oma vaikutuksensa, kun pohditaan yrittäjäksi ryhtymistä, mutta kyllä starttirahan puuttuminen tekee yrityksen perustamisesta monelle käytännössäkin mahdotonta, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Uuden yritystoiminnan vakiinnuttaminen ja asiakaskunnan hankkiminen voi kestää parikin vuotta. Starttirahan avulla helpotetaan alkavan yrittäjän toimeentuloa yritystoiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksellä ei ole vielä tuloja.  Starttiraha on harkinnanvarainen tuki ja sitä myönnetään vain päätoimiseen yrittäjyyteen. Näin ollen starttirahalla on aina selvästi työllistävä vaikutus.

– Starttiraha on työllistämistoimenpiteenä ehdottoman tehokas. Jos esimerkiksi työllistetään tukien avulla kunnalle tai kolmannelle sektorille, työ useimmiten loppuu samalla, kun tukirahat loppuvat. Uusyrityskeskusten neuvontaprosessin läpikäynyt ja starttirahan avulla alkuun päässyt yrittäjä sen sijaan työllistää itsensä pysyvästi – ja saattaa tarjota työtä myös muille, Jokilampi huomauttaa.
Alkaneen vuoden toivotaan olevan suotuisampi uuden yrittäjyyden osalta, vaikka taloustilanteessa ei ole vielä nähtävissä merkittäviä elpymisen merkkejä.

– Maamme hallituksen tulisi pitää huolta, etteivät starttirahat pääsisi tänä vuonna loppumaan. Suomessa tarvitaan nyt uutta yrittäjyyttä enemmän kuin koskaan, Jokilampi painottaa.

 

Liite:

Uusyrityskeskusten tilastot 1.1.—31.12.2015 väliseltä ajalta + vuoden 2014 vertailuluvut

(sis. asiakasmäärät, uusien yritysten määrät ja annettujen rahoituslausuntojen määrät)

 

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry
Jari Jokilampi, toimitusjohtaja
p. 0500 731 445
jari.jokilampi@uusyrityskeskus