« Takaisin

Uusien yritysten perustaminen kääntyi kasvuun alkuvuodesta

TIEDOTE 11.5.2016

Viime vuoden loppupuoliskolla uusien yritysten perustaminen väheni merkittävästi. Vuonna 2015 perustettiin uusia yrityksiä uusyrityskeskusten kautta 12 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tämän vuoden ensimmäinen neljännes osoittaa kuitenkin, että käänne parempaan on tapahtunut.

Tammi-maaliskuun 2016 aikana perustettiin uusyrityskeskusten kautta yhteensä 1858 uutta yritystä. Tämä on prosentin verran enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona, mutta huomattavasti enemmän kuin viime vuoden loppupuoliskolla.

Joillakin alueilla uusien yritysten perustaminen lisääntyi huomattavasti vuoden takaisesta. Hyvinkää-Riihimäen seudun uusyrityskeskuksessa uusia yrityksiä perustettiin tammi-maaliskuussa jopa 50 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

– En tiedä, mistä moinen nousu johtuu, mutta arvelen, että syksyn katkos starttirahan myöntämisessä aiheutti sen, että yritystoiminnan aloittamista lykättiin alkuvuoteen. Tammi- ja helmikuussahan perustettuja yrityksiä oli paljon, sen jälkeen on tasoittunut, kertoo Hyvinkää-Riihimäen seudun uusyrityskeskuksen yritysneuvoja Jukka Pötry.

Yrittäjyys- ja työllisyyspaketti, jonka Suomen hallitus esitteli huhtikuussa, lupailee hyvää myös loppuvuodelle. Sen mukaan starttirahojenkaan ei pitäisi päästä tänä vuonna loppumaan.

– On hyvä huomata, ettei yritysten perustaminen kääntynyt pysyvästi laskuun. Hallituksen yrittäjyyspaketissa on hyviä kannustimia yrittäjyyteen ja työllistymiseen. Nyt ne pitää vain viedä käytäntöön ja maaliin asti, toteaa Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

 

Liite:
Uusyrityskeskusten tilastot 1.1.—31.3.2016 väliseltä ajalta + vuoden 2015 vertailuluvut
(sis. asiakasmäärät, uusien yritysten määrät ja annettujen rahoituslausuntojen määrät)

 

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry
toimitusjohtaja Jari Jokilampi
jari.jokilampi@uusyrityskeskus.fi
p. 0500 731 445

 

Suomessa on 31 uusyrityskeskusta, joilla on yhteensä 85 palvelupistettä. Uusyrityskeskusverkoston taustatukena on noin 1000 yritystä ja 270 yhteisöä. Uusyrityskeskusten neuvonnalla on ISO 9001/2008 laatusertifikaatti. Laatukriteerit edellyttävät, että kahden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vähintään 80 prosenttia uusyrityskeskusten kautta toimintansa aloittaneista yrityksistä on edelleen toiminnassa. Suomen Uusyrityskeskukset ry on paikallisten uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö. www.uusyrityskeskus.fi