« Takaisin

Valtakunnalliseksi Vuoden Uusyrittäjäksi 2018 teollisuuden laitetoimittaja Varkaudesta – kunniamaininnat vesivahinkojen saneeraajille ja sote-alan yrittäjälle

Suomen Uusyrityskeskukset ry valitsee vuosittain valtakunnallisen Vuoden Uusyrittäjän yhdessä Patentti- ja rekisterihallituksen sekä työeläkevakuutusyhtiö Varman kanssa. Valinta tehdään kahdesta viiteen vuotta yrittäjänä toimineiden, uusyrityskeskusten avulla yrityksensä perustaneiden henkilöiden joukosta. Tänä vuonna kilpailun voittajaksi valittiin varkautelaisen RollTest Measurements and Controls Oy:n yrittäjä Mika Purhonen. Kunniamaininnat annettiin VV-Kuivaus Oy:n yrittäjille sekä InMedi Oy:n yrittäjälle. Palkittavat yrittäjät ovat valikoituneet suuresta joukosta, sillä uusyrityskeskusten kautta perustetaan vuosittain yli 7000 uutta yritystä.

 

Savolaisille telamittalaitteille riittää kysyntää joka mantereella

Mika Purhonen oli työskennellyt yli kymmenen vuotta vaativia mekaniikkatuotteita valmistavan RollTest Oy:n palveluksessa, kun yritys päätti luopua telamittalaitteiden suunnitteluun ja valmistamiseen liittyvästä liiketoiminnan osasta. Purhonen oli jo pitkään pohtinut yrittäjäksi ryhtymistä ja kun hänelle tarjoutui mahdollisuus ostaa kyseinen liiketoimintalohko, ei asiaa tarvinnut kauaa harkita.

Purhosen oman yrityksen, RollTest Measurements and Controls Oy:n, tarina alkoi siis olemassa olevan liiketoiminnan ostamisesta vuonna 2015. Yritys sai lentävän lähdön, koska sillä oli tuote valmiina. RollTest Measurements and Controls Oy tuottaa telamittalaitteita sekä telahiomakoneen ohjauksia ja modernisointeja muun muassa paperi- ja terästeollisuudelle.

Yrityksen perustamisvaiheessa Purhonen sai uusyrityskeskuksesta apua liiketoimintasuunnitelman ja laskelmien tarkentamiseen muun muassa Finnveran rahoitusprosessia varten. Keski-Savon uusyrityskeskus Wäläkyn toimitusjohtaja Piia Puotinen on seurannut Purhosen yrityksen vaiheita alusta asti ja on vaikuttunut miehen osaamisesta.

– Mikan kansainvälisen liiketoiminnan osaaminen on huippuluokkaa. Hän on osoittanut, kuinka määrätietoisen ja suunnitelmallisen työn avulla voidaan saada aikaan kasvua globaaleilla markkinoilla. Tällaista osaamista tarvitaan, jotta Suomeen syntyy tärkeitä vientivetoisia työpaikkoja, Puotinen toteaa.

Yritys toimitti ensimmäisellä tilikaudellaan tuotteita kaikille mantereille. Myös liikevaihto oli heti tuolloin vakuuttava, 953 000 euroa. Toisen tilikauden liikevaihto olikin jo 1 443 000 euroa. Telamittalaitteiden tuotanto oli ollut aikaisemmin alaspäin menevää bisnestä, jonka Purhonen onnistui kääntämään kannattavaan kasvuun. Tämä teki vaikutuksen myös Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun tuomaristoon.

– Tuomaristo vaikuttui yrittäjän rohkeudesta tarttua hiipuvaan liiketoimintaan sekä määrätietoisuudesta, jolla hän on lähtenyt tätä liiketoimintaa kehittämään, kertoo Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Mitä tällainen menestystarina on sitten edellyttänyt? Purhonen kertoo miettineensä yrittäjyyttä ainakin 20 vuotta, ennen kuin aika oli kypsä. Oikean ajoituksen lisäksi menestys on vaatinut aktiivista myyntityötä ja jalkautumista asiakkaiden pariin eri puolille maailmaa. Lentokoneessa vietettyjä tunteja kertyy vuosittain satamäärin. Purhosen omien sanojen mukaan päämääränä on ollut vain pitää yritys hengissä ja saada työntekijöille leipää pöytään. Myös neuvo alkavalle yrittäjälle on varsin mutkaton:

– Luota itseesi!

 

Asiakaslähtöinen vesivanhinkosaneeraus valtaa alan markkinoita

Janne Haapamäki, Timo Tammela sekä veljekset Juhani ja Mika Rantala perustivat kesällä 2013 yhteisen yrityksen, VV-Kuivaus Oy:n, joka tarjoaa vesivahinkosaneerauksen kokonaispalvelua avaimet käteen -periaatteella. Kosteuskartoitusten ja vesivanhinkokorjausten tekeminen oli tälle nelikolle tuttua puuhaa aikaisemmista työpaikoista. Yrityksen perustamisen taustalla oli halu hyödyntää omaa ammattitaitoa ja soveltaa omia toimintatapoja paremmin.


Yrityksen perustamisvaiheessa yrittäjänelikko hyödynsi Etelä-Pohjanmaan uusyrityskeskus Neuvoa-antavan maksuttoman yritysneuvonnan. Koska yrittäjyys oli täysin uusi asia kaikille perustajajäsenille, lähdettiin vinkkejä etsimään kaikkeen siihen, mitä yrittäjyys vaatii. Uusyrityskeskuksesta saatiin myös kontakteja, joista on ollut hyötyä myöhemminkin.

VV-Kuivaus Oy on lyhyessä ajassa pystynyt kasvamaan merkittävästi ja vallannut markkinoita isommiltakin kilpailijoilta. Yritys on kasvuhaluinen ja sillä on tytäryhtiö Vaasassa sekä franchising-periaatteella toimiva toimipiste Jyväskylässä. Elokuussa aukeaa uusi toimipiste Kokkolaan. Myös yrityksen työllistämisvaikutus on suuri, sillä yrityksessä työskentelee kaiken kaikkiaan 80 henkilöä.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun raati arvosti VV-Kuivaus Oy:n toiminnassa erityisesti sitä, että yritys on ottanut esimerkillisesti asiakkaan palvelunsa keskiöön. VV-Kuivaus Oy tarjoaa asiakkaalle kaiken sen, mitä vesivahingon korjaaminen vaatii ja kokonaisvaltaista palvelua täydennetään alihankkijoiden ja tavarantoimittajien kanssa tehtävällä yhteistyöllä. Yrityksen konsepti on luotu harkiten, ja yrittäjien neuvo alkaville yrittäjille liittyykin huolelliseen suunnitteluun.

– Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se on viisas sanonta ja pätee yrittäjyydessäkin. Kannattaa paneutua toden teolla omaan liikeideaan, ja tässä ulkopuolisen asiantuntijan näkemys on suositeltavaa, kertoo VV-Kuivaus Oy:n toimitusjohtaja Janne Haapamäki.

 

Pieni sote-alan yritys tuo terveyspalvelut asiakkaan kotiin

Vaasalainen Hennamari Hietala perusti vuonna 2013 terveys- ja sosiaalipalveluita tarjoavan InMedi Oy:n. Yritys erottuu muista yksityisistä terveyspalveluiden tarjoajista siten, että se tuo palvelut asiakkaan kotiin.

Tyypillisessä asiakastapauksessa ison perheen lapsi sairastuu, perheen isä on töissä ja äiti yksin lapsikatraan kanssa kotona. InMedin sairaanhoitaja menee perheen kotiin tietokoneen ja tutkimusvälineiden kanssa. Kun sairaanhoitaja on tutkinut lapsen, otetaan tietokoneella yhteys etälääkäriin, jolta asiakas saa hoito-ohjeet ja lääkemääräykset helposti ilman, että täytyy poistua kotoa. Palvelulle on ollut kysyntää etenkin lapsiperheiden keskuudessa, mutta myös esimerkiksi ylikuormittuneet omaishoitajat tarvitsevat luotettavia lomittajia. Muiden palveluntarjoajien kotisairaanhoitopalvelut ovat keskittyneet pääasiassa vanhempiin ikäluokkiin.

Yrityksen perustaminen sosiaali- ja terveysalalle vaati huolellista perehtymistä lupiin ja ilmoituksiin. Tähän Hietala sai apua Vaasan seudun uusyrityskeskus Startiasta. Lupahakemusten jälkeen hän sai uusyrityskeskuksen asiantuntijaverkoston kautta apua myös yrityksen logon ja nettisivujen suunnitteluun.

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailun tuomaristo antoi Hietalalle kiitosta erityisesti siitä, miten yritys hyödyntää digitalisaatiota perinteisellä toimialalla. Yrittäjällä on myös selvästi palo yrittäjyyttä ja omaa toimialaansa kohtaan. Hietalan neuvo yrittäjyyttä suunnittelevalle onkin pitää kirkkaasti mielessä se oma juttu.

– Tee sitä, mikä on oma intressi ja missä olet hyvä! Ole kärsivällinen, ja ole itse selvillä asioista, vaikka saisitkin apua, Hietala kehottaa.

 

Vuoden Uusyrittäjä 2018 ja kunniamaininnan saajat palkitaan uusyrityskeskusten kesäpäivien yhteydessä Jyväskylässä 5.6.

 

Lisätietoja:

Suomen Uusyrityskeskukset ry
Jari Jokilampi
jari.jokilampi@uusyrityskeskus.fi
p. 0500 731 445

RollTest Measurements and Controls Oy
Mika Purhonen
mika.purhonen@rolltestmc.com
p. 0400 501 450

VV-Kuivaus Oy
Janne Haapamäki
janne.haapamaki@vv-kuivaus.fi
p. 040 571 8570

InMedi Oy
Hennamari Hietala
hennamari.hietala@inmedi.fi
p. 050 3829 092