« Takaisin

Yritysten perustaminen lisääntynyt selvästi vuoden takaisesta

Suomessa perustettiin vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä jopa 12 % enemmän yrityksiä uusyrityskeskusten kautta kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla. Uusyrityskeskusten asiakasmäärä ei kuitenkaan kasvanut samassa suhteessa. Kehityksen arvellaan olevan seurausta yleisestä talouden piristymisestä.

Tammi-maaliskuussa perustettiin uusia yrityksiä uusyrityskeskusten kautta yhteensä 2087. Viime vuonna vastaava luku oli 1858. Yrityksiä perustettiin alkuvuodesta siis 12 % enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

─ Erityisen myönteisen tästä tuloksesta tekee se, että vuoden 2016 ensimmäiset neljännekset olivat nekin aiempaa vilkkaampia, koska starttirahojen loppuminen vuonna 2015 aiheutti silloin suman yritysten perustantaan, iloitsee Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Jari Jokilampi.

Uusia asiakkaita uusyrityskeskuksissa oli puolestaan prosentin verran vähemmän kuin vuosi sitten. Tammi-maaliskuussa 2017 uusia asiakkaita oli 4304, kun vastaava luku viime vuonna oli 4361. Sille, miksi asiakasmäärä ja uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten määrä eivät ole kehittyneet samassa suhteessa, voi olla parikin syytä:

­─ Osa tänä vuonna yrityksensä perustaneista on saattanut olla yritysneuvonnassa jo aikaisemmin, mutta on vasta nyt, talouden hieman piristyttyä, rohkaistunut perustamaan yrityksensä. Toisaalta uusyrityskeskuksiin tulevien asiakkaiden yritysideat voivat olla nyt toteuttamiskelpoisempia kuin jokin aika sitten. Talouden taantuma ja irtisanomisaallot tuovat aina mukanaan vähän heikompia yritysideoita. Ehkä suurin epätoivo työmarkkinoilta alkaa nyt väistyä, Jokilampi arvelee.

Starttirahalausuntoja annettiin uusyrityskeskuksissa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 38 % vähemmän (706) kuin vuosi sitten (1146). Muutokseen on vaikuttanut ennen kaikkea starttirahakäytännön muuttuminen Uudenmaan alueella, Startti Plus -nimiseen pilottiin siirtymisen myötä. Uudessa kokeilussa TE-toimisto ei edellytä yrityksen perustamisneuvontaa starttirahan myöntämistä varten. Sen sijaan parin kuukauden kuluttua yrityksen perustamisesta TE-toimisto voi hankkia myynti- ja markkinointivalmennusta starttirahan saaneille yrittäjille. Startti Plus -suunnitelmia tehtiin Uudenmaan alueen uusyrityskeskuksissa ensimmäisen vuosineljänneksen aikana yhteensä 86 kappaletta.

 

Liitteet:
TAULUKKO: Uusyrityskeskusten tilastot ajalta 1.1.-31.3.2017 + vertailuluvut 2016
KUVA: Uusyrityskeskusten kautta perustetut yritykset ja asiakasmäärät ensimmäisellä neljänneksellä 2015-2017

Lisätietoja:
Suomen Uusyrityskeskukset ry
Jari Jokilampi, toimitusjohtaja
p. 0500 731 445
jari.jokilampi@uusyrityskeskus.fi

 

Suomen 30 uusyrityskeskusta tarjoavat maksutonta ja luottamuksellista yritysneuvontaa alkaville yrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville. Uusyrityskeskusverkoston taustatukena on yli 1500 yrityselämän asiantuntijaa. Uusyrityskeskusten neuvonnalla on ISO 9001/2008 laatusertifikaatti. Laatukriteerit edellyttävät, että kahden vuoden kuluttua yli 90 prosenttia ja viiden vuoden kuluttua vähintään 80 prosenttia uusyrityskeskusten kautta toimintansa aloittaneista yrityksistä on edelleen toiminnassa. Suomen Uusyrityskeskukset ry on paikallisten uusyrityskeskusten yhteistoimintajärjestö.